Skal vi nu igen høre om hendes bær! Nix, men prøv lige at nærkigge på foto alligevel, for noget af det er hentet i skoven. Og det er lige nøjagtig der, jeg har været i dag. Vandret langs hegn og stier og fyldt posen. Fourageret som vore stenalderformødre gjorde det. At samle bær er mere stenalderagtigt end at smide bøffer på grillen. Du skulle prøve det!
Forleden da jeg var af sted plukkede jeg foruden brombær også hyben. Der er sikkert nogle af jer, der kan opskrifter med hyben og del dem endelig!! Jeg gids ikke, så jeg skærer ind til kernerne hele vejen rundt og spiser frugtkødet på min morgenmad – som altså består af frugt. Og hvis du skulle have glemt det, så er hyben en vitaminbombe. A-vitamin og betacaroten helt i top og C-vitamin ligeså. Og ved I, hvad det er, det er de bedst tænkelige hudfornyere – OG beskyttere, for de er også stærke antioxidanter.
Brombær ligger også fint vitaminmæssigt og det stof, der giver dem den mørke farve er intet mindre end en meget effektiv antioxidant, antocyanin, som giver inflammation et gok. Desuden indeholder brombær lige som andre bær et stof , der kaldes ellaginsyre, som måske kan beskytte mod kræft og beskytte huden mod den ravage, som bl.a. ultraviolet lys forårsager. Også hindbær indeholder antocyaniner samt altså ellaginsyre. Og så indeholder de alle fibre, som hjælper til langsom optagelse og dermed langvarig mæthedsfølelse. Smukke er de også – what’s not to like!
PS: Ny forskning fra Stanford University viser, at man forbedrer kreativ tænkning ved at gå. Så af sted og ud og få ideer.
Og her er dagens høst, som kostede torne i fingrene, men hold da op, hvor jeg glæder mig, her er både til is i aften og frugtskålen i morgen, og jeg skal af sted igen, for jeg kender et sted, hvor bærrene er virkelig store. Tænk, at man helt gratis kan finde så dejlig og sund mad og have det skønt samtidig.
Anne skriver
Jeg spiser friske hyben somom det var et miniature æble. Føles lidt som at være en mus 😀
Et par friske rosenblade smager også godt.
Jeg får desværre aldrig taget mig sammen til at sylte, men har en veninde der laver himmelsk syltede hyben (halve) med ægte vanille. Aj! ..Hvor det smager godt!
Lise skriver
Ha, det er helt rigtigt Anne, sådan føler jeg det også, når jeg går og gnaver med fortænderne af dem. Jeg må prøve at gnaske rosenblade også, det har jeg faktisk aldrig gjort selv om jeg spiser tallerkensmækker og morgenfruer. Jeg har prøvet lavendel og hjulkrone, men den første var godt nok parfumeret i smagen og hjulkronen smagte som harsk fedtstof synes jeg.
Gid jeg var en af dem, der syltede…..men det og bagning ER ikke mine stærke sider, selv om jeg gerne spiser det. Og den der med vaniljestang lyder godt. Kunne den ikke også være god til Gorgonzola, lige som valnøddesirup!?
Anne skriver
Rosenbladene er så fine i smagen. Ska siges jeg kun smagt dem fra vilde hybenroser.
Hi hi jeg ku godt forestille mig lavendel er for parfumeret.
…valnøddesirup… ! Det har jeg aldrig prøvet. Det lyder vanvittigt lækkert! Nu blev jeg godtnok lækkersulten. Jeg må ud og bikse et eller andet dessert sammen 🙂
Christina Hansen skriver
Fouragere er da et fuldstændig fantastisk ord. Mmm – smager sikkert lige så godt som hyben, som jeg altså stadig ikke har fået smagt på. Lad os få flere af dem. Jeg elsker ord – især dem, jeg ikke har hørt før. Er der noget bedre end at slå et ord op og lære nye?
Irma kan også sagtens få et hurra fra mig. Du kan godt glæde dig til bl.a. Van Hauens rugbrød. Man har kunne få deres brød i min lokale Irma i et godt stykke tid. 🙂
Lise skriver
Der findes så mange smukke ord Christina…..somme tider slår jeg op i synonymordbogen, når hjernen står stille og ikke kan finde det rigtige udtryk, og så kan jeg blive helt fortabt i ORD (;
Jeg kan jo se, når jeg besøger Irmaer i København, at vi ikke er helt på omdrejningshøjde. De har også lige lavet butikken mindre, men vi har stadig en Irma i Nykøbing Sj. Takket være de mange sommerturister og vist nok takket være en eller anden “fredning”, som Børge Olsen har lagt, fordi han kom heroppe (:
Helle Rick skriver
Lige for tiden er der i krattene på golfbanen fyldt med brombær. Dejlig snack til runden og for tiden lige ved hånden. Elsker de bær 🙂
Lise skriver
Ja, det kan jeg forestille mig Helle…..golfbaner ligger jo ofte i nærkontakt med natur. De er også god energi på vandringen efter huller at smutte bolden i …..jeg synes, golf ser fantastisk ud, men jeg tror, jeg ville opføre krigsdans hver gang jeg ramte ved siden af. Til gengæld ville jeg gerne have spillet tennis.
Eva skriver
Uhada ja, de er store. Så store har jeg aldrig fundet dem!
Fouragere kan man nu også i Netto, Christina, så vidt jeg ved, ihvertfald. Det betyder jo ret beset bare indsamling af føde, om det så er på stenaldervis eller ned i kurven i Netto.
Hvornår kommer næste konkurrence, Lise? 20 gaver. Din journalistbaggrund fornægter sig bestemt heller ikke her. Jeg er altså så spændt…
Lise skriver
De er kæmpe, siger jeg bare Eva, og næste gang skal manden med for at bane en tornefri fourageringsvej (;
Ja, planen var ny “konkurrence” i morgen mandag, meeen jeg tror måske, at det først bliver tirsdag. Men der ændres ikke på, at der er 20 gaver….du vil smile, når du ser hvilke!
Christina Hansen skriver
Åh mums – hvor ser det dragende lækkert ud!
Jeg anede bare ikke, at man kunne spise rå hyben. Kan man virkelig indtage noget, der har siddet så tæt på hidsigt klø-pulver? Jeg troede, at man i det mindste skulle koge dem ned til marmelade 🙂 Det er i hvert fald den eneste måde, jeg har smagt hyben på. Min hud har dog smagt hyben-kerneolie jævnligt netop pga a-vitamin og ar-reparerende effekt og jeg kunne da også godt tænke mig at sidde med ved bordet. Så jeg stemmer med i koret, der kalder og håber på lækre (nemme) opskrifter.
Tænk, jeg har fourageret! Jojo, den er god nok. Godt nok blev jeg nødt til at slå ordet op, inden det gik op for mig. I ferien på Bornholm skaffede jeg skam også foder i form af brombær til vores skyr-morgenmad, men der mindede jeg nu mere som én, der havde været oppe at slås med en kat, end jeg gjorde om en stenalder-kvinde. Jeg går ud fra, at det ikke tæller som at fouragere at handle i Netto og Irma? For så gør jeg det jo dagligt, hvilket må gøre mig til en ferm stenalderkvinde. NOT!
Hvem der bare var så priviligeret altid at være så tæt på naturen og dens goder. Dejligt inspirerende er det i hvert fald. Tak for det 🙂
Lise skriver
You make me happy Christina (: Og det ER jo lettere at fouragere (; i naturen, når man bor i den. I øvrigt har stenalderkvinderne formentlig udviklet mere hård hud, end os af al den vandren og samlen….. og udviklingen førte os jo også til Netto og Irma.
Og hurra for Irma, som vi er så heldige at have også her i udkanten, jeg læste nemlig, at de dels indgår aftale med bager van Hauen om brød og fjerner buræg fra egne varer.
Også min hud er hooked på hybenkerneolie, som er et eksempel på at natur kan måle sig i effektivitet. Og endda samtidig gøre huden blød og fugtlækker.
Mht. hyben, så går jeg også ofte og gnaver dem, når jeg går med vovse, og det kan man godt – selv om der jo ikke er så langt ind til kernerne som i et æble (; Så snup du bare et par af dem næste gang din indre stenalderkvinde fører dig ud at fouragere i hegn og haver (dejligt ord, ikke, fouragere (; ….) God søndag!
Superheltemor skriver
Uh det ser fint ud!:)