…..som i øvrigt har rigtig meget med det her at gøre. Men jeg blev opmærksom på denne artikel af dr. Robert Verkerk på pukkaherbs.com, og den skal vi lige have med. Dr. Verkerk har netop a propos teksten i går ’Sandheden er flerfarvet’ forsket i kostens nuancer i bogstaveligste forstand.
Og jeres kommentarer i går kaldte på hans indlæg om planters overlevelseskemi – alle stofferne med de tungebrækkende navne og smukke farver – der også beskytter vores celler og livsprocesser. Fytonutrienter, fytokemikaler…..kært barn har mange navne, ofte forenkler vi det og kalder dem bare antioxidanter. Det er ikke det afgørende, men det er det, at vi forstår, at de er i planteafdelingen – ikke bare frugt og grønt men i høj grad også urter og krydderier. Og for at gøre det enkelt, så har hver farve-duft-smag en specifik virkning.
Dengang jeg for mange år siden skiftede det panerede flæsk ud med frugt og grønt, blev jeg netop meget inspireret af farverne og lavede dagens ret i en bestemt farveholdning. Jeg tog simpelt hen alt ud på køkkenbordet, når jeg skulle lave mad. På den måde får man også spist op af det forskellige. Langt senere erfarede jeg, at det var ren ’blue zone’, for på Okinawa siger de: ”…. at et måltid, der ikke lægger vægt på farver, er som at gå ud af huset uden tøj. Mad skal se lige så godt ud som den skal smage og dufte. Og målet er at sammensætte måltidet med fem farver.”
PS: For en sikkerheds skyld….der er jo også de egentlige næringsstoffer i plantemad, altså proteiner, fedtsyrer, kulhydrater samt vitaminer/mineraler – plus formentlig en masse stoffer, der ikke er opdaget endnu.
Foto: pukka.com
Anneka skriver
..Så spændende! Naturen er altså bare genial!
Jeg kan blive ved med at forundres over hvor intelligent det hele er udtænkt. Ned i mindste detalje, duft, form, smag og virkning osv – og i større sammenhæng, at planterne tiltrækker bier som bestøver dem. Afgiver ilt osv.
Og så er det endda ikke en kæmpe pc/databank der holder styr på det hele 😉 men en intelligens vi slet ikke kan se eller helt forstå. Det er da fantastisk 🙂
Rigtig god dag
Lise skriver
Anneka: Jeg er også bange for, at de digitale herligheder kommer til kort. Der er tilsyneladende ikke noget, der er tilfældigt eller ligegyldigt, der er intelligens og sammenhæng, som du skriver. Jeg kan huske, at jeg engang skulle lave en artikel om former på frugt/grønt og organer i vores krop….du ved valnød/hjerne…..men det kunne ikke rigtig gennemføres seriøst.
God dag også til dig.
HeLene skriver
Det er derfor jeg elsker regnbue salat! Skønt indlæg og meget fin information i linket til den anden artikel, tak!
Lise Grosmann skriver
Helene: Dejligt at du synes om det – både regnbuesalat og link (;