For det kræver indsats
I lørdags var jeg sammen med familiens yngste på flødebollekursus hos Social Foodies. Det gik forrygende, og Albert, der er 11 år, slog i hvert fald mig i den noget tricky håndtering af sej skum og chokoladerulning.
Da jeg senere skulle køre ham hjem fik vi en snak undervejs, og Albert fortalte mig, at han levede sundt. Nu ved jeg jo, at hans forældre er temmelig godt inde i de sager, men alligevel spurgte jeg ham, hvad han så mente var sundt.
Han var, forstod jeg, som mange i den yngre generation, tiltrukket af ‘vegan’ og for dem betyder helt sikkert meget, at de ikke synes, at vi skal slå dyr ihjel. Det kan jeg fint følge dem i, men jeg accepterer, at vi spiser hinanden under forudsætning af, at dyr – og planter for den sags skyld – har haft et godt liv.
Altså skal den kylling, jeg spiser, have levet frit og kunnet gå rundt og hakke med sit næb og hvad høns nu sætter pris på. Og nu smutter vi lige omkring noget memory.….. Vi havde fire høns og en hane her for flere år siden, og de gik frit om dagen.
Så somme tider kom den mest selskabelige af dem, Klara Kluk kaldte vi hende, trippende ind af min åbne dør og kiggede sig lidt rundt på kontoret om der var noget, der var interessant at hakke i. Det var hun velkommen til, men problemet var jo…..ja, at hun klattede.
Nå, men det var det med at ville være veganer. Det er en svær øvelse, som jeg ikke er sikker på, at alle sætter sig omhyggeligt ind i. Jeg fortalte Albert lidt om problemet med at sikre sig f.eks. de proteiner, som vi sædvanligvis får dækket gennem at spise kød, fisk, æg og mælkeprodukter. Det med mælkeprodukter gør han så stadig, han har bare ikke helt styr på, hvor omfattende det egentlig er at erklære sig ‘vegan’, det er jo bare moderne lige nu.
Lad os komme til noget af det konkrete, som jeg kun lige nåede at introducere for Albert, men jeg fornemmede en interesse, så jeg er sikker på, at han er moden til lidt mere basal sundhedssnak.
Det her kan jeg næsten ikke vente på, men det varer jo lige et halvt år+, før de spæde ærtebælge er klar, og jeg er vild med dem
I dag svulmer hylderne med kostbøger, men konsulterer man for eksempel ”Superfoods Rx: fourteen foods that will change your life” af Dr. Steven Pratt, der regnes for et autoritet på området, så kan man læse, at ”beans are a virtual wonder food”. Og han regner ærter, grønne bønner samt linser og hele familien af tørrede bønner i denne kategori.
Til dem, der lever i den vildfarelse, at de tror, de skal have kød hver dag, nævner han det faktum, at studier viser, at hvis man erstatter bøfferne med bønne-protein, så vil man formentlig forlænge sit liv og undervejs undgå en række kroniske sygdomme. I gamle dage kaldte man faktisk bønner og ærter for ”fattigmands kød”.
Det her er ikke min servering, men det kunne være det, for når jeg køber hurtigmad til mig selv, så kan jeg vældig godt lide Änglamarks økologisk Baked Beans. Foto: pixabay.com
Tjek på bønnerne:
Bønner indeholder fedtfattige proteiner, kostfibre, A- og flere B-vitaminer, folinsyre samt C-, E- og K-vitamin. Og dertil mineraler som jern, kalium, kalk, magnesium, selen og zink. Plus antioxidanter, som ikke er i kød men kun i planteføde. Og man taber mindre kalk fra knoglerne, når man spiser planteproteiner end når man spiser kødproteiner, fortæller dr. Pratt.
OBS! Bønner indeholder lektiner, som kan giver diarre og opkastning, så de må ikke spises rå. Læs altid anvisning om tilberedning af tørrede linser og bønner!
I skal lige være opmærksomme på at kigge ind de nærmeste dage, for jeg har fået et rigtig flot tilbud til alle i det her blogforum ♥
Karin Winther skriver
Det lyder som en dejlig dag med Albert. Jeg kender det med børn og vegan. Mit yngste barnebarn har flere gange sagt “ du ved, jeg er jo gået vegan “ 🤣😂
Nu er han kun 4, og uden at ydmyge ham, må jeg jo indskyde, at med de portioner af ovnkylling (a Pro po din søde Klara Kluk) han kan sætte til livs, så må vi lige ha en snak om, hvad vegan er. Veganer, vegetar…. som alt andet disse år, så er der mange variationer over det tema.
Jeg holder mig til middelhavskøkkenet, netop med alle de gode proteiner du beskriver, og det er størstedelen af min kost. Kød spiser jeg også, for jeg laver jo broth med jævne mellemrum. Rent kød dog sjældent, og altid fra et dyr der har haft et godt liv indtil jeg blev sulten.
Nu er din Albert jo 11, så jeg er sikker på han gør sig interessante tanker om hvad sundhed er. Og det er spændende snakke man kan ha med børn om mad og sundhed. ❤️
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Åh, det er skønt….fire år, gået vegan og vild med ovnkylling <3
Jeg ved ikke, om Albert har meget mere styr på det, og det må også hellere skride med holdningerne mht. kød end han må give sine forældre kamp med at få fuldgyldig næring i ham. Jeg tænker også, at både and og flæskesteg ryger ned juleaften (;
Men jeg håber, at han og jeg en dag får en lille snak om mad og sundhed og holdninger. For jeg er virkelig glad for at se, at børn og unge peger væk fra det, vi kalder produktionsdyr for lissom at få respekten for deres liv på afstand <3
Bente G skriver
glæder mig også til smukke, spæde velsmagende ærtebælge igen – baked beans dog også gode især på denne årstid 🙂
Lise Grosmann skriver
Bente G: Åh ja, det er simpelt hen fantastisk at gå der og plukke og gnaske…sprøde og skønne er de. Og mens vi venter, så snupper vi de baked (;
Charlotte skriver
Hvor hyggeligt med flødebollekursus med barnebarnet 😍 Han ser meget koncentreret ud 😊 det må jeg også prøve med mine børnebørn💕💕
Hyggeligt og lærerig snak i fik om og være veganer og man kan jo godt forstå hans tanker bag det.
Selv kommer jeg ikke til at blive veganer men jeg vil straks gå ned i min lokale Brugs og købe nogle af Angmarks øko bønner, ikke fordi jeg er specielt vild med dem men efter at have læst alle de gode ting der i dem så må jeg finde en måde og spise dem på,måske blande dem op i noget salat…
Og tak for den sjove historier om din gamle høne klara kluk😄
Tak for info om at vi skal kigge ind de nærmeste par dage jeg gør det nu alligevel for jeg vil ikke gå glip af indlæg fra dig.
God dag
Kh Charlotte
Lise Grosmann skriver
Charlotte: Sikke en dejlig kommentar og tusind tak for smukke ord om ikke at ville gå glip af indlæg – jamen kære, det er jo det, man drømmer som som blogmutter <3
De der Änglamark, jeg somme tider snupper, når jeg ikke gids lave mad, de er i tomatsovs og skal bare varmes. Og de har også kikærter og nogle bønner, som er klar til brug i salat eller en eller anden ret, så man behøver ikke skulle igennem noget større bønneritual (; Jeg snupper ofte kikærterne i salat for netop at få noget protein. Nødder er jo i øvrigt også en god kilde.
Og ja, man kan da så godt forstå, at børn, der kan lide dyr, ikke lige kan forstå, at de skal dø for at vi kan spise dem. Førhen var der ikke så meget fokus på alt det etiske, men det er der jo i dag.
Klara Kluk var en sød høne med sådan et rigtig rundt og fyldigt brystparti, og det var jo derfor, hun fik det navn. Det var værre med hanen, han var lidt aggressiv indtil min mand satte ham på plads én gang, så kunne vi omgås uden at han for i haserne på os. Høns er hyggelig og sjove.
God aften og tak igen kære <3