I min køkkenhave bliver man ikke umoderne, hvis man smager godt og er sund. Men hos dem med tommelfingeren, der peger op eller ned, er rucola med det latinske navn Eruca sativa, der før var så hot, nu blevet not. De skulle smage min rucola. Og du skulle prøve at dyrke lidt, hvis du ejer bare en stump jord. Og ellers lav lidt guerilla-gardening et sted, hvor du kan høste – den gror villigt selv mellem fliser og sten, som du kan se på foto fra min have.
Jeg har tidligere dyrket brøndkarse, og oplevede det samme: En fuldstændig intens smag, som man slet ikke får i supermarkedets potteurter. Planterne bliver også større, kraftigere, tykkere i bladene. Det kan kun betyde, at de også indeholder flere nyttige stoffer. Og rucola har ud over sin krydrede velsmag, som gør den uundværlig i bl.a. det italienske og arabiske køkken, mange forskønnende sunde egenskaber.
FAQ om Eruca sativa: Masser af mineraler, flot med betakarotin (forstadie til A-vitamin) og C-vitamin. OG som kålfamilien i øvrigt også knogle- og (blod)karstyrkende K-vitamin, som jeg skrev om her. Ekstra interessant er dens mix af de såkaldte antioxidanter, som har sendt den under lup for mulige anti-cancer egenskaber. I hvert fald virker den immun-regulerende og som sådan anti-inflammatorisk.
Det danske firma Sprunk-Jansen anvender således rucola som ingrediens i deres Red Dry Scalp, der – selv om de ikke må sige det – kan skabe balance i celledelingshastigheden ved psoriasis og andre hudproblemer med rød, irriteret og skællende hud (hårbunden). Se, hvor du kan købe Sprunk-Jansen her
Anette Kristine Poulsen skriver
GODT jeg læser med hos dig. Troede det brand var væk…mon de også stadig har deres SOD-kapsler? Må ind at tjekke.
Lise Grosmann skriver
De havde også nogle besværligheder og forsvandt fra apotekerne, men de sælger vist fint i udlandet – og altså på webshops herhjemme. Deres Glisodin med SOD er også stadig i sortiment. Herligt, at du læser med hos mig.