Faktisk bakkes det op af et stort studie
Vi skal videre til noget hudpleje og det, der står til at toppe i 2024 (er du nysgerrig, så find side 30 HER). Men skønhed kommer som bekendt også indefra, og jeg faldt for fristelsen til lige at snuppe noget om faste i tilknytning til den balanceskabende effekt ved vinterbadning. For begge dele handler jo om balance og om at optimere vores systemer på en naturlig og fornuftig måde.
Men det er næppe gået nogen forbi, at ellers gode omlægninger af kost og livsstil i visse kredse kører ud i ekstremer. Som Twitterboss Jack Dorsey, der kun spiser én gang om dagen og slet ikke i weekenden. Han skal dæleme vælge med enorm omhu til det ene måltid, hvis han skal have alle næringsbehov dækket.
Da jeg forleden læste i et Instagram-opslag om en lille lodden fyr, der gik i hi men vågnede lidt ind imellem og spiste en lille smule og så hi’ede igen, så tænkte jeg, at det var da lige noget for ekstremtyper som Jack Dorsey.
Så kan han da ikke lave ulykker i sine jobs som chef både for Twitter og betalingstjenesten Square. Faktisk er der ikke ret meget i mandens liv, der er normalt. Han fortæller selv, at han nærmest hallucinerer af ikke at spise. I artiklen HER er der da også fornuftige folk, der ‘råber’, at det ikke er mental klarhed, Dorsey oplever, det er sult. Andre kalder det ‘kriger- og munkeetik’. Det er i hvert fald ikke sund fornuft.
Ser vi tilbage – pænt langt tilbage – så var det for menneskedyret lige så normalt som for de andre dyr, at der ikke var mad tre gange om dagen og slet ikke mad på bestemte tider. Det har vi så nu i vores del af verden. Og der er måske i visse tilfælde vel rigeligt på tallerkenen og ikke altid det næringsrigtige. I hvert fald er faste igen blevet noget, man gør i visse kredse. Mange bekender sig til den udgave, hvor man springer morgenmaden over og nøjes med mad midt på dagen og om aftenen.
Væk er teorien om morgenmad som dagens vigtigste måltid. Men er det nu en klog strategi eller er det bare affødt af noget med at mangle tid og skulle hurtigt ud ad døren? Og hvis der er børn får de så heller ikke morgenmad!
Lige i øjeblikket overskygger intermitterende 16:8-faste, hvor man spiser i et tidsrum på otte timer eller alternativt 5:2 faste, hvor man spiser fem dage om ugen mens man de to sidste dage spiser højst 600 kalorier. Og med det rigtige på tallerkenen kan det nok lade sig gøre.
Men er det nu morgenmaden, der skal springes over? Der er faktisk de eksperter, der stiller spørgsmålstegn ved at droppe morgenmad. For eksempel en omfattende fransk-spansk undersøgelse, hvor man over 15 år har indsamlet data om bl.a. spisevaner hos flere end 100.000 franskmænd og spaniere.
Netop i Sydeuropa har man for vane at spise ret sent om aftenen, så det er nok mest her, at man har nytte af en påmindelse om, at aftensmad mest sundheds-strategisk skal indtages senest kl. 20 og gerne tidligere. Til gengæld lyder det altså også, at det er en dårlig idé at springe morgenmaden over, og den skal helst indtages senest kl. 8.
Man fraråder således at ‘klumpe dagens måltider sammen i et kortere tidsrum’. Ifølge forskerne forøger det at springe mad over om morgenen blodtrykket og har negativ indvirkning på både inflammationstilstande og insulin-niveau. Om aftenen stiger risikoen for slagtilfælde med otte procent for hver time, der går, indtil vi sætter os til bords.
Jeg synes, der er stor logik i at spise om morgenen. Har man spist aftensmad som anbefalet i god tid før kl. 20 og stopper al spisning her, så får man jo en pænt lang faste mens man sover*. Strider det så ikke mod al fornuft at starte en dag, der kræver både hjerne og fysik med at fortsætte manglen på næringsstoffer? Og kunne man ikke forestille sig, at det bliver svært at passere bagerens eller kantinens ‘basser’ uden at snuppe en sjældent særlig sund kaloriebombe til dagens første kop kaffe/te på jobbet?
*Fordøjelse er meget energikrævende og selv supermennesker disponerer over en afmålt kapital, som der faktisk er brug for til nattens vigtige reparationsarbejde – bl.a. den store hjernevask og service på immunforsvaret.
Frugt er så fuld af næringsstoffer og fibre og giver ikke wienerbassernes kulhydratpeak. Tværtimod holder energien længe. Har man ikke tid til morgenmad, så har de fleste nok mulighed for at fylde taske eller lommer med et par æbler, en banan, et par klementiner, nødder o.lign., der ikke kræver tilberedning og har naturlig indpakning og er lige til at spise på vejen. Og det fedet ikke.
Uanset hvad, så kan faste jo ikke stå alene og at opfatte det som mere plads til at ‘synde’ er direkte uklogt. Sund kost, god søvn, motion/bevægelse, begrænset vino og nul smøger samt nære relationer tæller stadig mest.
Vil du vide mere om faste, så har den yderst kost- og livsstilskyndige læge Jerk W. Langer netop udgivet ‘Faste uden sult’ om 16:8 faste. Og den er nok så vigtigt også med opskrifter, så man ikke havner på den ensidige side og kommer til at mangle næringsstoffer.
Charlotte skriver
Jeg var til foredrag med Bente Klarlund i 2023 om at leve bedre og længere
Hun sagde at morgenmad ikke er nødvendigt
Ofte spiste hun først klokken 14
Hun pointerede at bare fordi man spiste senere skulle man ikke spise mere af den grund
Selv spiser jeg ofte mit første måltid klokken 12
Når jeg en sjælden gang imellem spiser tidlig morgenmad kan jeg ikke mærke forskel på mit energiniveau i forhold til
på de dage hvor jeg først får mad klokken 12
Der var engang jeg skulle have morgenmad så snart jeg stod op den tid er forbi lysten kommer først ved middagstid
Lise Grosmann skriver
Charlotte: Jeg ved, at Bente Klarlund er en af dem, der siger nul morgenmad. Hun er jo læge, og i min optik bør hun ikke udtale sig så kategorisk. Men ellers….hvis man trives uden morgenmad og ikke mangler næring og energi, så skal man da bare vælge det.
Jeg spiser min frugt om morgenen, fordi der er vigtige næringsstoffer i, som jeg godt vil være sikker på at få, og da jeg ikke spiser store måltider, så deler jeg det altså ud på tre gange (; Frugt er et let måltid, der ikke stjæler en masse energi til fordøjelse eller peaker blodsukkeret for så at lade det ryge i bund.
Mange hilsener <3
Karin Winther skriver
Spændende og skøre tider.
Organuret var en del af min uddannelse, da jeg gik på Kropsmassør uddannelsen i “ gamle dage “ 👩🏻🦰. Det ur har altid givet mening for mig og min krops/organers indre ur 🕰🕧😇🕑⏰
Og holdt mig nogenlunde på en fornuftig sti uden alt for vilde extremer 😅
(Jeg bryder mig heller ikke om for sen middag, når jeg er sydpå.)
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Det måtte jeg lige google (; spændende…..Ser jeg rigtigt, når ‘mave’ er aktiv ml. kl. 7 og 9, og du altså taler for mad til mavse om morgenen? For mig er det jo totalt logisk at starte dagen med næring og så ikke spise et stort, tung måltid sent på aftenen, så kroppen skal bruge al sin reparationsenergi på at fordøje. Aftenmåltidet burde vel være let, men det er jo her, der skal hygges. Tusind tak for massørprof indspark <3
Karin Winther skriver
☺️ og mellem 5 og 7 er der brug for vædske I systemet ! 🤷🏼♀️
Nogen ting bliver bare hængende i hjernen 🧠
Haha
Lise Grosmann skriver
Karin WInther: Der er dømt morgenmad, og det lyder jo som at frugt med højt vandindhold er perfekt (: