Det er ikke kun humøret, der er lyshungrende på denne årstid, vores hud trænger også til sol. Den er nemlig fabrik for det D-vitamin som både den selv og hele vores krop mangler på denne årstid. Med mindre, man smovser i sild og sardiner flere gange om ugen. Eller tager tilskud. Du ved sikkert, at D-vitamin har betydning for optagelsen af kalk og dermed vores knogler. Men det er også vigtigt for mange andre væv i kroppen. Og de senere års forskning viser, at vores immunforsvar er helt afhængigt af tilstrækkeligt D-vitamin for at bekæmpe bakterier, virus og kræft.
D du mangler får du helt klar bedst fra fede fisk, og jeg har gennembladret vitaminguiden for at få lidt større variation end bare laks, tun, makrel…. så kig også efter sild, sardiner, ørred, ål, søtunge, stenbider (og stenbiderrogn), hellefisk, helleflynder, bækforel, brisling, ansjos, torskerogn og så er der bomben: torskelever. Jeg har ikke skelnet til, om en fiskeart er udrydningstruet.
Fisk på menuen flere gange om ugen er en rigtig god investering i sundhed og skønhed – det kan jo f.eks. være som fiskepålæg. Fordelen ved at få D-vitamin fra naturlig kilde er, at du ikke kan overdosere, og fra fisken får du også de hudforskønnende omega fedtsyrer 🙂 Vælger du derimod kosttilskud, så anbefaler min yndlings-doktor Weil 200 IU til kvinder (også gravide og ammende) og mænd under 50 år. Efter den alder dobbelt så meget.
FAQ “Solskinsvitaminet” – som faktisk er et fedtopløseligt hormon og ikke et vitamin – er således uløseligt forbundet med sund cellefornyelse, og ikke mindst vores hud har en enorm omsætning med tab af mange tusinde celler hvert minut, som skal erstattes. Er der ikke nok D-vitamin til rådighed, kan hudens celler ikke holde trit. Huden bliver tyndere og mister sin faste rynkefri fylde. Føj dertil et svækket immunforsvar og udsigten til hysset og tidligt ældet hud. Hvordan du kan give din hud sit eget vintertilskud skriver jeg om i næste indlæg her på skønhedsbloggen. Så husk at klikke ind – eller endnu bedre tilmeld dig nyhedsbrev.
Foto og fotomontage: Jørgen Frandsen
Skriv et svar