Et tordenvejr har drillet min udkant og jeg fandt det mest sikkert at trække forbindelsen for ikke at miste den, så lige i første omgang får I en lille morgensnack med foto af blogmutters evindelige frugt og jeg har også fortalte, at det har den stået på med sæsonvarierende udseende i mange år.
Men er morgenmaden nu dagens vigtigste måltid? Tilsyneladende ikke. Således blev jeg fanget af en artikel på Time Health for nylig, som skriver, at to nye studier afviser en sammenhæng mellem lavere kropsvægt som følge af bedre stofsktifte ved at spise morgenmad hver morgen. Påstanden baserer sig mere på ’an old saying’, udtaler en af forskerne, James A. Betts ved university of Bath.
Men, men, men….hvornår har vi hørt videnskaben være enige, så forskere ved Harvard School of Public Health har ved at nærstudere sundhedshedsudbyttet ved at spise eller ikke spise morgenmad hos 26.902 mænd uddraget den konklusion, at dem, der droppede den (morgenmaden) havde 27% øget risiko for hjerteslag. Årsagen kunne være, at de, der ikke spiser morgenmad, kommer til at spise mere om aftenen, og det er skidt for stofskifte og hjerte, lyder forklaringen.
Konklusionen i artiklen er, at hvis man er sulten om morgenen, så er det en god idé at stille denne sult med både vitale næringsstoffer og fibre, så energien holder godt. Personligt vil jeg slet ikke undvære min frugt om morgenen, det er noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv og overgås end ikke af Summerbird flødeboller. Og ja, frugt er fantastisk til at holde energien og vande cellerne, fordi fibrene sikrer langsom optagelse af både kulhydrater og saft. Læs, hvad ham her siger om cellulært vand.
PS: I øvrigt indleder jeg alle måltider med råkost ikke for at ’lægge bund’ i den forstand, at jeg er bange for at spise for meget og tage på, for lige det med (over)vægten er ikke mit problem. Men for at få alle de vitaminer, mineraler og mikronæringsstoffer, der er vigtige for at få gavn af alt det andet også. De kickstarter nemlig enzymerne og uden dem på arbejde, sker der ikke noget. Frokosten ledsages dog ikke af en fuld tallerken salat men af gulerod og nødder/mandler. Der er nok at tygge på, og hvis man er ligeglad med, at det at tygge mad også er vigtigt for enzymer og fordøjelse, så kan det måske lokke, at det er motion af de muskler, der skal holde huden oppe!
Og så tror jeg, vi snupper en lille hurtig ’konkurrence’, så husk at kigge ind og få meldt dig HER, for det er jo her vinderne findes.
Tak, Helle Rick! ?
I’m in 🙂
Bliver SÅ glad af at se billeder af friske frugter. Jeg spiser altid ristet rugbrød om morgenen med ost. Jeg skærer yderligere en masse frugter (æbler, pærer, ananas, meloner…etc) i passende mundstykker og tager med på arbejde. Det sidder jeg så at nipper til, sammen med min kæmpe poser med mandler og valnødder. Jeg kan ikke leve uden mine nødder. De bliver importeret fra Tyskland. Her kan jeg nemlig få den dobbelte mængde for den halve pris af hvad det koster i DK. Til middag går jeg all ind. Køkkenet serverer varm mad og salatbaren har alt hvad man kan ønske sig. Der er frugt, dessert og kage. Jeg skal smage det hele, men jeg har heller ikke problemer med (over)vægten. Aftensmaden er så igen det grønne, grove og mere frugt. Jeg har ikke brug for det store måltid om aftenen, hvor bevægelse er minimal.
Helle: Åh ja, jeg holder også meget af ristet rugbrød, men jeg spiser det ofte om aftenen. Og shhh! lige som jeg spiser masser af frugt og råkost hver dag, så spiser jeg også kage hver dag….om end ikke i samme mængde (; Og jeg gør det ikke engang fordi jeg ‘kan tåle det’, som folk siger, men fordi jeg kan lide det og livet skal være glæde på alle hylder. God aften!
Lige mine ord Lise. Vi skal nyde livet og spise fra alle hylderne.
Livet er en fest, og det nyder jeg 🙂
Jeg er født slikmund. Turde ikke skrive, at jeg godt kan lide nutella på det ristede rugbrød, men det kom jeg så til nu 🙂 Ups 😉
Helle: Vi må have en ‘synes godt om’ rubrik i kommentarfeltet lige som på facebook ((; Nutella er nu ikke min fav, men så har jeg jo berygtet hang til nogle særlige flødeboller, men når de ikke er opnåelige eventuelt Spangberg!
Jo, lad os få en \’Synes godt om\’ finger på bloggen.
Skal vi ikke bare sige jeg er stor fan af alt det søde, og flødebollerne er vi helt enige om 🙂 Jeg tager den hvide med lakrids og du den mørke, så bliver der spist op 😉
mht. mandler og svar, så var det Helene der spurgte og ikke Anneka – sorry jeg skrev forkert. Tror jeg lukker tidligt ned idag. Er lettere brugt 🙂
Hejsa! Det lyder godt med de nødder, hvor bestiller du dem henne? Vil du dele? Jeg bestiller nogle gange kosmetik på aporot det tyske online apotek, det går fint og er billigere, men nu overvejer jeg helt klart nødde import da jeg bruger sygt mange mandler og hasselnødder som jeg køber dyrt i DK. Plz del hvor du køber?!
Deler gerne. Jeg henter dem selv ved Fleggaard. Bor lige i nærheden 🙂 http://www.fleggaard.dk/pl/Dagligvarer-Nødder_40431.aspx?locId=724 I dag kan jeg se de er dyre 😉 Ofte har de tilbud på 500 gr til 29.95 og så ryger der rigtig mange poser med hjem af alle typer. God aften
Helle: Ved vi alle, at Helle taler om nødder/mandler (;
Ops!!! Tænkte jeg ikke lige over, nu jeg gav replay på Anneka\’s spørgsmål 😉 Det husker jeg til næste gang 🙂
Jeg er også blevet totalt afhængig af, at få noget råt til alle måltider. Spiste i en periode også sådan en stor portion frugt og bær til morgenmad. Nu spiser jeg et par spejlæg toppet med lidt smeltet parmasanost oven på enten et lille bjerg revede gulerødder, en dejlig rød peber eller andre rå grøntsager. Også til resten af dagens måltider skal der noget råt til, meget ofte gulerødder og også gerne med lidt ristede mandler og solsikkekerner…..
Helle Andersen: Det lyder jo også godt….bortset måske fra et par spejlæg med parmesanost hver dag (;
Alle, der slås med overvægt, burde lægge bund med råkost og så altså som bonus få bedre gang i fordøjelsen, fordi enzymerne aktiveres.
Jeg synes så godt om de billeder, og ideer! Du burde have et instagram og lade os følge hvad du spiser! (sorry about the should)
Det har jeg nemlig! =)
#cameraEatsFirst
Helene: #I know….og det må jo også komme. Men dels er jeg for ordrig (; til rigtig at forstå, hvad man skal med et billede og nogle sjove ord, når nu man kan få blogblad (; Men selvfølgelig skal jeg…Og tak, fordi du synes det!
Kære Lise 🙂
Åh hvor jeg synes det lyder sundt og godt at spise frugt om morgenen.
For år tilbage var der en guru, var det Lene Hansson?, der sagde frugt indtil frokost. Nå men det prøvede jeg – og selvom jeg kun spiste den anbefalede mængde, og faktisk lidt mindre, fik jeg en kæmpe vom 😀 jeg kunne mærke min mave ramte mine ben når jeg cyklede 😀 jeg bulede ud i taljen og på ryggen, du ved ‘back-boops’ 😀 og først et stk tid efter jeg gik tilbage til min havregrød svandt maven og dellerne ind igen.
Har aldrig fået en forklaring på hvorfor, men jeg har senere hørt at nogle mennesker ikke så godt kan omsætte fruktose. Ved du noget om det?
I dag kan jeg spise det der svarer til æble pr dag uden problemer.
Knus Karin
Karin V. Sørensen: Nej, Karin, den kan Lene Hansson ikke tage æren for. Spørgsmålet er, om hr. og fru Diamond kan, men det var deres bog Fit for Life, der satte mig på frugt og befalede, at det var frugt og kun frugt indtil middagstid (bogen kom så vidt jeg husker i midtfirserne og altså før LH begyndte at skrive sundt).
Jeg føler aldrig nogen oppustethed. Diamonds forklaring var/er, at man kun bliver oppustet, hvis man blander frugt med andet. Men jeg tør ikke kaste mig ud i nogen sandhed og derfor heller ikke, om du og andre skulle have problemer med at omsætte fruktose. Det lyder på den anden side ikke natur-logisk. Kærlig hilsen Lise
Åh ja – det er sandt! Det var jo Fit for life 🙂
Lene Hansson er hende med at man ikke må blande kartofler og kød osv.
Knus Karin
Mange tak for de gode råd og den hurtige hjælp! Her er det, jeg gerne vil dele:
Jeg har tendens til hyperpigmentering, – derfor har jeg undgået solen, brugt SPF 50 og selvbruner, men nu har en blodprøv vist, jeg mangler 25% D – vitamin. Det kom bag på mig, for jeg spiser nogenlunde sundt, tager Logo Vital osv. Min læge har sendt mig på apoteket efter et tilskud, – men jeg gerne opfordre alle der også har undgået sol
til lige at blive tjekket.
De bedste hilsner fra Carina C
Hej Carina 🙂
Det var da et nemt og billigt råd. Tak fordi du deler 🙂
Karin
Saftige fotos! 🙂
Jeg synes alt for tit der kommer nye videnskabelige undersøgelser som blot fokuserer på et fragment af helheden. Det bliver så sort hvidt.
Der er også lavet mange undersøgelser der viser at feks børn bliver trætte og ukoncentrerede osv hvis de ikke får morgenmad (logik for perlehøns) Dét må da også gælde for voksne.
Dét med råkost først har jeg lært af en Grethe Smidt bog (mener jeg)
Kan huske at ved kogt mad så reagerer kroppen med kraftig øgning af hvide blodlegemer, som ved sygdom, hedder vist leukocytose.
Men ved at starte med lidt råkost eller bare lidt æble, så snyder man kroppen, så der ikke sker den kraftige aktivering af hvide blodlegemer.
Her regner også. Skønt for alt det grønne.
Kh Anneka
Anneka: Ja, det er ikke nemt at være almindeligt uvidende, når de vidende er ualmindeligt uenige. Men fakta er på den anden side, at det er sådan, det er, vi ved ikke meget om os selv og hvad vores celler har gang i. Eller om ret meget andet for den sags skyld. Det værste er vel egentlig, når ‘ny viden’ trækker os væk fra sund fornuft!
Ja, det var Grethe Smidt der i sin tid talte meget for råkost – også på Sundgården på Langeland, som hun drev med sin datter. Interessant teori, at maden trigger immunforsvaret….i hvert fald den mad, som mange i dag siger, vi skal holde igen med, den tilberedte mad. Hun er en af dem, der inspirerede mig meget – lige som Leslie Kenton, som har skrevet flere bøger om skønhed/sundhed-sammenhængen.
Hi hi… som du kan sige det! Ja væk fra det helt indlysende logiske.
🙂 Ja der har jeg været! Mange år tilbage. Det var efter Grethes død. Datteren Rie der drev det. Det var lækker mad og i smuk natur.
Har også været på kurophold på Fanø et par gange år tilbage. Der var morgenmaden et overdådigt stort måltid. Ta selv bord. Men grønt. Alle former for råkost og salater. Kartoffelmos med ALT slags krydderurter og masser af rå hvidløg!!
De lokale kunne altid lugte hvilke turister der var kurgæster. Der duftede dejligt og sundt!
Men det har hver gang været et godt kærligt skub i en sundere retning.
Jeg vil da søge på bib efter Leslie Kinton!
Anneka: Jeg kom der aldrig, har blot set den. Rie er vist også død. De var jo firstmovere af en slags og ikke mindst ildsjæle. Men pæne fotos kan man ikke beskylde Grethe for i bøgerne (;
KæreLise.Du må meget gerne fjerne min kommetar, for sikke dog noget rod, det blev. På forhånd tak! Carina C
Hej Lise
Altid smukt og inspirerende at se din hjemmeavl. No Worries mate
Eva: Pas på med at skrive den slags Eva ((; men tak!
Du er så gennemført blæret!
Og ufattelig inspirerende.
Hvor ville jeg ønske, det var mig, der var så struttende sund. Der er lang vej og jeg ved godt, jeg aldrig får indhentet dig. Men du giver mig altid lyst til, lige at gøre det en lille smule bedre og gøre mig umage.
Så er man i hvert fald på rette vej og så må tingene tage den tid, det tager. Lidt ligesom en Klovborg ost…
Tak, fordi du holder mig fast.Når sund mad kan være så smuk, får man virkelig lyst.
Jeg tror, jeg skal i Irma nu. Også her kan man i den grad tale om at holde fast: 129 års fødselsdag. Tillykke til Irma! ?
Christina: Skal det nu være blæret at vise sin bær frem….sippe sippe ((; Struttende sund er jeg nu ikke, for der er desværre flere faktorer end dem, man lige kan ondulere med en gang frugt og råkost. Men på den anden side – hvis ikke det ser ud til, at man har fået gener til at kunne ryge cigarer og drikke som en svamp og alligevel blive 100 år, så er det jo en god idé at lægge sig i den sunde inderbane.
Indtil jeg var omkring de 30 år var frugt ikke noget, der var på min kostplan, men siden jeg vendte tallerkenen mod kulørt kost har jeg aldrig fortrudt det og ønsket mig paneret flæsk, som dengang var min livret. Kød og kartoffelfarvet mad kan ikke friste mig, for som du skriver….det er også så smukt det der frugt og grønt.
Og tillykke til Irma, byens bedste butik også her i udkanten.
Beige mad er noget jeg prøver at undgå, det er også typisk den mad jeg fik som barn, kød og sovs, kartofler. Syv nuancer af brunt.
Så er det godt man elsker salat og kål =)
Og har en inspirerende blog (og instagram) at få impulser af så man ikke viger af på den beige vejen… (down the beige road)
Helene: Never down the beige road again ((;
Kære Lise, Vil du ikke være søde og fjerne min kommentar og dette for sikke dog noget rod det blev! På forhånd tak! K.h Carina C ☺
Carina C: Det er – som du kan se – gjort. Jeg røber vel ikke for meget ved at fortælle, at det handlede om vitamin D. Berlingske FRI havde netop i lørdags et tema, fordi andre end du er i tvivl. Flere forskere konkluderer, at sol er vigtigste kilde, og professor Børge Nordestgaard, Herlev og Gentofte Hospital, skriver, at ‘solens stråler er ikke farlige i sig selv, det er kun, når vi får strålerne i store doser’.
Så det er nok en god idé mens soltid er og før vinterens D-smalhals at få fyldt lidt på lagrene. Nordestgaard foreslår en halv time nogle gange om ugen helst på større dele af kroppen (du kan jo holde ansigtet fri, hvor flest pigmentpletter viser sig). Det er svært at få dækket sit vitamin D-behov gennem kosten, men fede fisk er jo kilden. Gå eventuelt udenom de store rovfisk, som har opmagasineret store mængder tungmetaller og vælg deres fødefisk som sardiner og sild.
Vælger du tilskud, så skal det som bekendt være D3. Kig eventuelt på New Nordic, som er svensk fremstillet….jeg tror godt om dem, og vi har god kontrol i de skandinaviske lande.
Mange tak for dit gode svar!