Danske æbler er verdens bedste. Slut! Og de er i butikkerne nu. Hvis de ikke er, så tag bestyreren i kraven og kræv dem. Du har godt af dem, for de beskytter din krop og dermed også din hud, så den kan holde sig glat, stram og pletfri lææænge (eller forhindre, at det går værre end det måske allerede er).
Det er derfor, du skal spise skrællen, det er – fuldstændig som din mor sikkert sagde, da du var barn – her det sunde sidder. Vi kalder det antioxidanter. 100 gram frisk æble med skræl indeholder 142 milligram af den type stoffer, mens den samme mængde æble uden skræl kun indeholder 97 milligram. Faktisk findes et af de stoffer, quercetin, kun i æbleskrællen og ikke i frugtkødet. På samme vis er det de yderste blade af spinaten og salaten, der indeholder flest C-vitaminer, lige som broccoli –buketterne har mere af vitaminet end stokken.
Disse stoffer er nemlig planters ydre værn mod ultraviolet lys, svampe-og skadedyrsangreb og forurening. Derfor er der flere af dem i økologisk dyrket frugt og grønt, de får ingen pesticid-hjælp, men må kæmpe kampen med de våben, som naturen har givet dem. Det nyder vi godt af, når vi spiser tingene. Alligevel har jeg personligt den holdning, at jeg hellere køber dansk ikke-økologisk end udenlandsk økologisk. De indeholder sandsynligvis færre rester af uønskede stoffer, fordi der er andre regler for økologi i andre lande. Men vask altid dine æbler omhyggeligt, der kan jo sidde andet skidt på dem end lige pesticider – bakterier fra de hænder, der har plukket dem eller lagt dem op i butikken f.eks.
Her ser du min lille frugtplantage på fire gamle og et nyt lille træ. De røde æbler har jeg de år, hvor der er rigtig mange, tørret i skiver. I ovn ved 50 grader (fy!) men somme tider er det også lykkedes at tørre på riste i solen. Det gjorde man i gamle dage for at samle forråd til en lang frugtløs vinter.
De tørrede på billedet er faktisk mange år gamle, jeg har dem blot som pynt i køkkenet i et gammelt sylteglas med låg, men det utrolige er, at de intet fejler. Ingen mug, ingenting. Og bortset fra, at smagen er falmet, så er den fin fin. Det siger noget om, hvorfor an apple a day med skræl er en rigtig god idé, hvis man vil holde sig længe 😉
Æblets udseende, skønne duft og sundhedspower er selvfølgelig ikke gået upåagtet hen i kosmetikkens verden. Her illustreret med DKNY Be Delicious eau so intense med tydelig æbleinspiration i både form og duft samt Biotherm Skin.Ergetic serum “Energy UP Complex” med planteceller fra æbler til at stimulere cellefornyelsen i huden.
Skriv et svar