Hvis du tror på stenalderkost som mirakelmad, så kan du godt tro om igen. Ikke at du ikke skal nyde vinterens simremad med kød og marv, men du skal satse mere på rodfrugterne, der koger med. Siger ny forskning (University College London/Quarterly Review of Biology). Det var nemlig ikke meget protein, der gav os store menneskehjerner dengang, vi var jægere og samlere, det var derimod kulhydrater.
Men allervigtigst var ilden, der gav det evolutionære kvantespring, siger professor i biologisk antropologi Richard Wrangham. Da vi begyndte af koge maden, blev vi større og stærkere, fordi kogt mad indeholder mere næring, men nok så vigtigt for fortidsmennesket, der spiste ådsler, så slår opvarmning som bekendt bakterier ihjel. Paleo Diet slutter sig dermed til grapefrugtkuren, Hollywoodkuren og alle de andre, der hævdedes at være mirakelmad. Det er jeg personligt godt tilfreds med, for al ensidighed er – uanset om det er kost eller andre vaner – noget skidt.
Men en ting er stadig mere trendy en meget andet – og vil forhåbentlig altid være det – og det er at dyrke sit samlergen og smutte ud og finde mad i skovbund og på buske. Solbærrene er sorte og saftige, hasselnødderne plukkeklare og skovbunden fuld af svampe, som indeholder nogle kulhydrater, der muligvis er kræftbeskyttende. Men kig nu ordentlig efter. Og husk at nyde det dejlige efterårs farver og friske luft, for om lidt hyler vinteren over land.
Foto Pukka
Og når du så kommer hjem og har fået smidt støvler og frakke, så er det Pukka-tea-time….Deres Blackcurrant Tea er perfekt til årstiden og ethvert tilløb til hoste og forkølelse.
……og stearinlyshyggetid. Jeg lover ikke, at Clean Cashmere giver varmen. Og dog, for den dufter krydret og sensuelt og så ved man aldrig, hvad der kan ske. Noter: Ceder-, sandel-og guaiactræ samt musk, ambra, bergamotte, lime, lavendel….ren næsenydelse! 595 kr./60 ml, kun begrænset tid.
RIGTIG GOD WEEKEND TIL JER ALLESAMMEN, jeg skal lige kigge lidt i de her, som jeg samlede i går på European Academy of Dermatology & Venereology Congress I Bella Center. Man er vel nørd!
Kilde (stenalderkost): Berlingske/3.sept.2015/Poul Høi – Foto BeautyBlog hvor andet ikke står anført.
Øv, – det er så trættende når journalister (mener ikke dig, men de journalister, der har skrevet artiklerne) udtaler sig om stenalderkost uden at vide, hvad det er. Stenalderkost er ikke en kur og er ikke uden kulhydrater. Der er intet krav om at spise en bestemt mængde protein. Dette er jo forskelligt fra person til person. En kost, der ikke indeholder forarbejdede fødevarer, sukker og korn kan umuligt være usund i mine øjne. Det er blot medierne der forsøger at få det til at ligne en kur, men os som rent faktisk har droppet alt det hvide ved, at stenalderkost i realiteten blot er naturlig mad.
Thea: Journalisten, der inspirerede mig i dette tilfælde, var Poul Høi (USA baseret og tilknyttet Berlingske)….link indsat nederst! Men jeg er fuldkommen enig. Da jeg interviewede dr. Andrew Weil for to år siden spurgte jeg ham bl.a. om, hvad han mente om palæo, og han svarede, at visse ting var gode og brugbare men der var også meget nonsens. Sådan er det nok med alle ‘diets’, som forlader mangfoldighed for mere snævre rammer.
Der er vel ikke mange, der er uenige i, at f.eks. hvidt brød er noget skidt, tilsat sukker ligeså og mælk muligvis også (jeg tror det personligt). Jeg går ud fra, at du med forarbejdede fødevarer mener industrielt forarbejdede, for stenalderkosten både steger og simrer og koger. Ingen tvivl om, at det er naturligt at spise både kød og i høj grad fisk, vi må nok forestille os, at stenaldermennesket har spist, hvad der var tilgængeligt, fordi alternativet var sult. Men andre ‘diet’præferencer kan jo opvise samme naturlighed.
Jeg tror, at verdens forskere i det store og hele er enige i, at vi i den vestlige verden generelt spiser for meget kød og burde satse mere grønt. Også for miljø og naturressourcer. Det er dyrt for verdens sultne maver, at bruge jord til at dyrke foder til bøffer. Men nu kommer vi vist ud i en dialog, der kan gå hen og blive for omfattende for et kommentarfelt. Og jeg er meget glad for, at du tog dig tid til at skrive dit synspunkt, for det er altid udviklende at udveksle holdninger.
PS: For en sikkerheds skyld….jeg er ikke vegetar eller på anden vis orienteret i en bestemt retning. Jeg elsker Summerbird flødeboller næsten lige så højt som havens hindbær – om end der er forskel på hyppighed og mængde af indtagelse.
http://www.b.dk/globalt/koedfuld-stenalderkost-faar-kniven
Jamen jeg er jo helt enig med dig. Jeg stoppede med at spise stivelse og sukker i 2005. Senere opdagede jeg, at det faktisk var i overensstemmelse med paleo kosten. Jeg har aldrig brudt mig om mælk, så det har aldrig været det store issue for mig, – jeg forsager det dog ikke, da det ikke påvirker mig negativt i de mængder jeg får det.
Her på det sidste har paleo fået mere omtale og flere kogebøger osv. Som en der har spist sådan i 10 år, springer kæden af for mig allerede der, hvor man omtaler paleo kosten som en “kur”, hvilket det overhovedet ikke er. Man kan tabe sig, men man behøver ikke. Nogle kan også tage på, hvis det er det de har behov for. Allerede ved at nævne det som en kur, er præmissen for mig forkert. Og når man så hører, at alle snakker om, at det er usundt at spise paleo, så sidder jeg bare tilbage som et stort spørgsmålstegn. Men finder svaret, når jeg læser BT og Berlingskes artikler, hvor de skriver om paleo som noget, der nærmere minder om atkins kuren.
Altså i bund og grund så ville jeg blot ønske at journalisterne lavede deres arbejde ordentligt. Gad vide, hvor mange andre informationer vi får, der er lige så forkerte?
PS: Loren Cordain som er paleo kostens “fader” foreslår paleo kost 85% af tiden og andet 15 % af tiden. For mig betyder dette = Summerbird flødeboller 🙂
Thea: Om man følger paleo eller andre vejledninger/retningslinjer, så er der altid en risiko for at fare vild og i stenalder-tilfældet fokusere FOR meget på kød og dermed få flere kødproteiner end kroppen kan håndtere. Men det lyder som om, du har din sunde fornuft med. Som du måske har set, så inspirerede vores dialog her i kommentarfeltet til en blogpost i dag.
Jeg elsker når du nørder og når du siger sandheder man sjældent hør andre steder. Kommer selv at nørde videre på de forskningsresultat, fordi kost er en af mine store interesser, ja, altså ved siden af beauty! 😉
Mægtigt god søndag til dig og de skønne læsere!
Helene: Tak Helene, men jeg ved ikke om sandhed i den forstand, jeg ser det – som at tænke logisk – ikke nærmere er et spørgsmål om tro i dag….eller HVEM man tror på. Men jeg lider jo heller ikke under at være uddannet antropolog, biolog eller på anden vis være en studeret rad. Der stod en del om mr. Wrangham, lå også et interview om, at han havde levet sammen med Jane Goodall’s aber.
Jeg er nu ikke enig – sådan ud fra logikken – at vi skal leve af tilberedt mad. Ild og kogegrej kom jo til temmelig sent (; Selv om bakterier dør under opvarmning, så ødelægges også mange næringsstoffer og de gode-for-os fibre. Det naturlige væskeindhold og dermed det Murad kalder cellulært vand forsvinder. Maden bliver komprimeret og det er nemt at spise for meget, når det fylder mindre (fibre fylder godt) og man ikke skal tygge så meget. Sådan lige hurtigt fortalt….
GOD søndag også til dig!
Jeg er helt med i det du skriver! Og tak for skub at tænke over hvordan jeg skriver og hvordan det kan forstås.
Måske skulle jeg skrevet ideer, eller tankemåder istedet for sandheder?
For mig personlig handler det nemlig om at førsøge at fange det komplekse og så omsætte det til noget individuelt der passer den enkelte i brug og funktion. Derfor kan jeg lide at læse herinde, det er ikke kun glamour og beauty på overfladen (om end det også er fedt og nydeligt) men tit nogle perspektiver som skubber til eftertanke og søgen efter mere og ikke mindst at danne sin egen forståelse!
Helene: Det er så dejligt, at du gør det…..læser og har lyst til dialog.
Jeg tror, vi snubler over sandheden hver dag, eller rettere det gør vi, for vi er jo en del af helheden/livet/det derude, hvor der også har været en mening med, hvad vi skulle gribe efter (som dyr gør det naturligt). Men vores store hjerner har gjort os nysgerrige efter at udforske og udfordre og i dag er vi tilmed meget påvirkelige af medier og dermed bliver det, som jeg skrev, et spørgsmål om hvem man tror på/har som ideal/har sympati for/følger. Somme tider får det os til at følge noget blindt og værst…ensidigt. Variationen er jo livets vidunderlighed (;
Jeg er bare så vild med de finurlige koblinger du får strikket sammen i dine posts. I den grad holistisk? God lørdag aften
Hanne I: Det er vel sådan, det er….med os, de andre og det derude, det hænger sammen ((; Men tak og god solskinssøndag!
Fine billeder, det er fantastisk med naturen og jeg vil prøve at komme så meget ud som muligt her i ferien 😉
Apropos nødder, har jeg plukket årets høst her i onsdags og lidt i dag. Der har været rigtig mange i år, selvom vi er heldige at få nødder hvert år. Der er altså noget ualmindeligt fantastisk at få det “direkte” fra naturen og de smager jo helt fantastisk når de er blevet tørre 😉
Fortsat god weekend.
Cecilia: Det ser jo skønt ud også i dag, så det er bare om at lade ikke tvingende gøremål ligge og komme ud. Efterår er jo en skøn tid, selv om det også er vemodigt at miste sommeren (;
Vi har også flere nødder i år, end vi plejer at have, så noget har været gunstigt for nøddeliv! Min man kan slet ikke vente, han knækker allerede og spiser grønne, friske nødder. God søndag!
Eva: Den er et snusforsøg værd, når du kommer forbi en hylde, den overrasker meget positivt….ikke bare med de mange trænoter men især det krydrede et-eller-andet.
Mht. kost, så har du ganske ret….lidt af hvert og det hele er nok det, vi har bedst af. Men mostly green (;
Altså, hvor det svinger, det her med hvad der bliver udråbt til at være det sundeste og mest vægtsnedsættende at spise. Sandhedens hellige gral har vi vist ikke fundet endnu, så indtil da er de nationale kostråd vist ikke så tossede.
Uha, den lyder lækker, den Clean Cashmere.
God weekend med nørderiet, Lise