Egentlig skrev jeg teksten herunder i går for at sætte den på i morgen, men nu, hvor jeg har læst jeres kommentarer til teksten HER (og hvis der er nogen, jeg ikke har besvaret, så gør vrøvl), så synes jeg, at den skal på nu. Som jeg svarer Anneka, så sker der desværre det, når der kommer fokus på noget, at der dels kommer forvirrende mange budskaber og så går der også pop i den.
Hvis I følger byrdie.co.uk, så vil I således have set, at fridge selfies er den hotteste nye Instagram trend. Altså at influencers, som betydningsfulde personer i et broget medieudbud kaldes, viser, hvad de har i køleskabet. Det er såmænd også overgået mig at blive kaldt influencer, men hvis nogen bad mig om at vise mit køleskab, så ville det jo ikke være så dekorativt, som I ser det HER. Min kål ligger for eksempel ikke uden emballagen, for det bliver den SÅ slatten af, og mine bananer ligger slet ikke i køleskab. Altså endnu en gang #medfilter = den dekorative udgave. Men hvis de så bare i det mindste lader være med at anbefale at stoppe det ned i maskiner, der maser det ud af naturens form og gode mening.
For der er en ualmindelig god mening med at spise tingene tæt på deres naturlige og friske udgave. Det har noget med netop de bakterier, der styrer immunforsvar og en sund dig, at gøre. Og det begynder i munden, nærmere betegnet mellem tænderne. Vores mund er vores tarms gatekeeper, som de skriver HER Og at tarmen og dens gode bakterier står vagt om vores helse, det har selv de mest konservative i læge og helsebranche accepteret. Desværre kniber det med at kæde sygdomme i munden sammen med sygdomme i kroppen. Men det ville være rart, hvis flere tandlæger ledte efter andet end huller og anledning til en bro eller implantat.
For et par generationer siden havde man mange kloge talemåder, en af dem er, at man skal tygge maden 36 gange (tror jeg, det var). Den holder. Den mere end holder, den er tæt på livsvigtig. Og hvis du ikke orker læse artiklen i indsatte link herover, så er her nogle af pejlemærkerne, der er nævnt:
* Undgå ’færdigmad’ med konservering og tilsætningsstoffer.
* Spis ’whole food’, altså mad der ikke er bearbejdet (det vil sige snit og hak og kog og steg så lidt som muligt, red.).
* Undgå sukker i alle dets former (undtaget det, der er naturligt i f.eks. frugt).
* Drop juice, også selv om den er 100 ren frugt. Juice er koncentrerede kulhydrater.
* Vælg lokalt dyrket, når det er muligt.
* Spis fiberrige grøntsager (dem, hvor der er noget at tygge på, red.) og husk at spise f.eks. løg, som er meget nyttigt for de gode bakterier.
Jeg har flere gange nævnt Prolacsan, som er probiotika sugetabletter med mælkesyrebakterier svarende til 100 liter yoghurt pr. tablet. Du kan købe dem på apoteket og visse tandlæger har dem også. Og så er der jo fermentering, som måske andre end mig ikke rigtig har fået gang i endnu. I så fald er der gode råd HER fra to eksperter, lægerne Jimmie Kert og Lisbeth Rose, som har skrevet bogen Sund med dine gode bakterier og udviklet Prolacsan.
HeLene og Anneka har en dialog i forbindelse med teksten i lørdags, hvor der er link til en video med Trevor Steyn, manden, der ejer og har udviklet Esse serien, og han taler om mikrobiom hos en nyfødt og 20 år senere, hvor ikke meget er ændret/blevet bedre. Kan det være rigtigt? Nu er Steyn unægtelig klogere på det, end i hvert fald jeg er, men som jeg svarer Anneka, så tror jeg, at (bakterie)starten på vores liv – om vi fødes vaginalt og ammes – har afgørende betydning for immunforsvaret i livets første år.
Får et barn mange infektioner og behandles med antibiotika vil ikke mindst det barn, der ikke fik den gode bakteriestart yderligere få mindsket sin ikke særligt varierede bakteriesammensætning. Spørgsmålet er så, om man senere via for eksempel fermenteret kost og kosttilskud kan genoprette ubalancen. Problemet er nok, fordi det er et begrænset ‘udvalg’ af bakterier, der er både i mad og kosttilskud, at det formentlig er ret umuligt, at genskabe mikrobiomet med den store variation, det skulle have haft. Men der er jo ingen tvivl om, at vi kommer til at høre meget mere om det her og se behandlinger til at afhjælpe et problem, der har vist sig afgørende selv i forbindelse med Alzheimer – og her er vi så i den anden ende af livet.
Her er lidt mere blogskriv….
Hej
Hvor hurtigt kan man mærke en effekt af sugetabletterne?
Johanne: Hej Johanne, at ændre bakteriesammensætning/mikrobiom – og her først og fremmest i mundhulen – kan man jo ikke måle dag-til-dag, men ikke desto mindre er det en god investering i sundere tænder at arbejde på sagen. Og jo gerne sammen med frugt og grønt, der tygges godt. Måske kan du få lidt mere information her hos CMS Dental, som har udviklet sugetabletterne https://www.cmsdentalshop.dk/da/prolacsan-probiotikum-root_prolacsan-probiotikum-bio
Jeg så for nylig en figur, der viste den procentvise fordeling af forskellige bakterier ved spædbørn født vaginalt kontra ved kejsersnit. Og der var stor forskel. Tankevækkende var det også, at der stod bakteriesammensætningen ændredes og blev mere koncentreret i de sidste par uger inden fødslen. Så jeg kom til at tænke på alle de igangsættelser der er, måske også er et problem for den optimale overførsel af bakterier, hvis kroppen ikke er helt parat endnu. Min mor har fortalt jeg blev født på en onsdag, fordi man ikke ville have fødsler i weekenden, fik hun sugetabletter, der satte hende igang. Jeg har altid haft tendens til kløende hud og lidt børneeksem og det er gået i arv til mine børn. Fordøjelsesproblemer siden amningen stoppede, hvor min mor siger jeg kun ville have tykmælk. Siden er jeg blevet mere og mere intolerant overfor bl.a. laktose, hvilket jeg opdagede efter en af de langvarrige antibiotikakure jeg har været igennem. Jeg følger Low FODMAP for at have symptomkontrol med IBS, men ny forskning har vist dette nedsætter mængden af mælkesyrebakterier i fordøjelsessystemet. Jeg mærker helt klart det går bedre med maven, når jeg husker at spise mine Bio-Kult hver dag. Men inden det, har jeg altid haft det bedre og kunnet tåle at spise flere ting om sommeren. Måske det er havens bær og frugter og alt det der følger med skallen ind, der har hjulpet fordøjelsen. Der skulle også sidde nogle fordøjelsesenzymer på overfladen har jeg læst.
Anne-Marie Andersen: De grafer viser Trevor Steyn også i det link, jeg havde indsat. Og du har desværre helt ret, fødsler bliver ikke bare sat i gang, for så vidt jeg har forstået, så er man i USA gået så vidt, at man oftere end der er egentlig behov for vælger kejsersnit. Det sidste er jo helt klart et problem i forhold til overførsel af bakterier fra mor til barn.
Jeg tror, at der er så meget fokus på det her nu, så praksis vil indrette sig, og i de tilfælde, hvor det ikke er muligt at lade naturen gå sin egen gang, der vil man helt klart finde behandlinger.
De problemer, du har oplevet er formentlig tæt knyttet til, at der blev grebet ind – men heldigt dog, at du blev født vaginalt.
Der har været mange gode råd her i kommentarfeltet med hensyn til fermenteret kost, som jeg jo flovt må indrømme, at jeg ikke selv har fået gang i, men jeg har praktiseret råkost før tilberedt mad og frugt om morgenen så længe jeg kan huske. Og ganske rigtigt har bl.a. enzymer noget at sige. Og kommer frugt og grønt fra haven, så får man jo også tilført lidt variation til mikrolivet derinde.
Øj de ser gode ud dine æbler – køleskabsbillederne not so much… 😉 Hvad gør du med alle dine æbler over vinteren? Jeg ville jo lave æblegrød til fryseren, men der er jo sukker i, så det gør du nok ikke? Tak for super godt skriv som altid, Lise. Knus fra regnvejret i nord :-*
Man kan sagtens koge æbler til mos uden sukker, og om man vil kan man søde med koncentreret æblejuice 😉
Stine Sommer: I år er vi ikke helt så heldige – hverken med mængde eller udseende. Men vi snitter bare det grimme væk, for intet kan måle sig med æbler, man selv har pillet ned <3
De øvrige æbler, vi har, er spis nu og ikke gemmeæbler som dem på foto. Vi, hvilket som regel vil sige manden, har lavet æblekage nogle gange, og der er jo det sukker, som der nu engang er. Det er mere de daglige småkager, jeg er kritisk med.
Jeg må indrømme, at jeg bortset fra en enkelt gang, hvor jeg tørrede æbler*, ikke gør andet end at rive dem sammen om stammen, så solmanden - og stærene, når de kommer forbi - har lidt at muntre sig med. Det siges, at de bliver helt skæve, når æblerne begynder at gære (;
*Det er maaange år siden det med de tørrede æbler, og jeg fyldte dem på gamle sylteglas - du ved dem med glaslåg - og der står stadig et til pynt i mit køkken. Sidste år smagte min mand på dem og sagde, at de fejlede ikke noget. Smagte ikke af så meget mere, men de er heller ikke mugne. Naturen er <3 og det er jo så nok i høj grad sukkerkoncentrationen.
Gråvejrsknus sendes fra Odden (næsten) og nordpå
Ha, jeg vil være solsort eller stær i mit næste liv i din have om efteråret :-D. Jeg tænker også mest i æblekage med mos i fryseren, og jeg kan prøve HeLenes forslag med tilberedning uden sukker, men jeg er ikke sikker på det falder i god jord hos gæsterne 😉 Og vi får det jo ikke så ofte 🙂 Solen skinner her i dag. Det blæster næsten ikke og jeg “tanker op” til kulingen som er på vej i weekenden. Og ja naturen er <3 <3 <3 selv med kuling på vej 🙂 God dag kære Lise :-*
Stine Sommer: Kuling på vej!! Er det ikke det, vi har. Der er snart ikke et blad på træerne mere, de fyger gennem luften…..jeg vil IKKE ha’ det, jeg vil have laaaangt efterår med masser af høj blå himmel. Men hvem skal man sige det til ((;
Desværre kan jeg ikke tage dem ind (også) – solmændene og konerne og stærene og grosserne og alle de andre, der kommer med vinteren og skal spise hos Lise. Jeg er vild med pipper, og jeg tror, at dem, der kender mig godt, vil sige, at det har smittet….konen har pip.
Tak for søde ord, det med desserter og kager vil jeg overlade til dig og HeLene, men man lever jo ikke af æblekage.
God dag og aften lige om snart <3
Jeg lavede ‘æblekage glutenfri’ fra opskrifterne på netspiren.dk, på blandt andet æblemos fra Urtekram og meget lidt kokossukker, den blev overraskende god, jeg lavede både af fynske æbler fra fakta og puttede i et mønster på kagen. Det var en hurtig og god opskrift syntes jeg. Man kan ikke linke direkte til opskriften med gå på siden, klik på opskrifter, videre til glutenfri og så scroll ned til den næst sidste opskrift tror jeg det var.
Ellers er også raw æblemos en god ide, hvor man bare lige laver hvad man skal bruge direkte på fx grød eller pandekager, gennem at blende ternede æbler i en god blender til mos. Det er overraskende sødt når det er frisklavet!
HeLene: Jamen, er vi heldige, at vi har dig til at researche sunde deserter og kager <3 Og ud har ret, nogle æblesorter er faktisk så søde, at man næsten kan spare sukker. Jeg tror, jeg må ud og tale godt for manden, så jeg måske kan få ham til at lave lidt i eftermiddag af nedfaldsæblerne.
Uak..blev li lidt provokeret over de glansbilleder. Må vi nu ikke have vores køleskabe i fred? Hvad bliver det næste? Nogle gange bliver jeg bare så træt af al den selviscenesættelse i medierne. Al den perfekthed og korrekthed.. :/
Anneka: Ja, det er netop selviscenesættelse, og det gør vi alle i en eller anden grad, men som jeg skrev til HeLene, så har man et særligt ansvar, hvis man er en trendy influencer (åh, altså det ord….). Man skal styre sin dekoration eller gøre opmærksom på, at det er lavet for det dekorative.
Ja men heldigvis ikke herinde synes jeg????❤
God regnvejrsdag
Anneka: <3
Super kloge råd Lise, som jeg er helt enig i. Efter at have læst om Prolacsan herinde hos dig, er jeg nu daglig bruger. Primært fordi jeg desværre må tage medicin, der giver mundtørhed (og deraf nærmest kronisk svamp på tungen og jo for mundens sundhed generelt). Og det virker virkelig!! Og sørme om det ikke også hjælper så fint på mine mave ‘udfordringer’. Så et KÆMPE stort tak for dine ord, Lise, du gør i den grad en forskel (også selv om jeg ikke altid får kommenteret ????)
Anne Mette K: Kære dig, du gør mig så glad ved at fortælle, at Imovane har hjulpet. Jeg tager dem som bekendt også selv og købte netop ny forsyning i går, og jeg håber, at andre, der døjer med dit problem, dårlig ånde eller i det hele taget bare vil have en sund gatekeeper ((; vil overveje.
Og ved du hvad, man skal overhovedet ikke kommentere, hvis man ikke har noget på hjerte eller tid/lyst. Jeg har aldrig selv været flink til det andre steder selv om jeg har haft glæde ved noget læst. Så du har min tilladelse og tilgivelse <3
God læsning, og det var sjovt at kikke i de køleskaber, måske skal man tage en shelfie derinde en dag =)
De to øverste er finest, som de skriver passer det fridge shelfies nok en med lidt OCD, og jeg genkender en del, fra glasemballagerne med plastik låg, til de mange hjemmelavede ting som dadel-kugler, plantemælk og nøddesmør. Samt at genbruge glaskrus til obevaring. Og at der skal være en vis orden og tematik.
Men jeg ville aldrig lægge et halvt løg så tæt på et halvt vandmelon, det er jo helt skørt, jeg forestiller mig bare hvordan det køleskab stinker og alt smager af løg!!
HeLene: Du rammer lige plet med den med løget og vandmelonen <3
Jeg ville bare ikke virke FOR sur, men det er jo ikke hensigtsmæssigt som de køleskabe ser ud med al den fotogene kulørte mad stablet uden emballage. Hvis man er en person, som andre følger/læser/beundrer, så har man des større ansvar for at vise/fortælle om en virkelighed, som er hensigtsmæssig og opnåelig.