Foto Jørgen Frandsen – Sund og Skøn/Gyldendal
Det blev lidt kornet, fotoet, for jeg affotograferede det fra min bog. Faktisk blev det lavet til ALT for damerne, og vi havde en fest, for jeg syede skørtet af salatblade. En stor stoppenål og en tyk guldtråd og så bare blad på blad. Artiklen har formentlig handlet om kost og sundhed, som også dette lille indlæg.
Overskriften har relation til en artikel den 30. maj i Berlingske/Livsstil med overskriften ‘Sundhedsskepsis breder sig: “Danskerne er trætte af at være til eksamen hele tiden”. Trætte af alle mulige eksperters råd om, hvordan de skal spise, trætte af løftede pegefingre fra mere eller mindre selvbestaltede kosteksperter. Og det er ikke altid nemt at skelne. Skal man følge stenalderkost, bør man detoxe eller go raw?
Vi tager lige et sidespring, for måske kan I huske, at jeg på et tidspunkt skrev, at jeg i mange år har haft den vane dels at spise frugt om morgenen og dels at indlede andre måltider med råkost. 80’ernes kostguruer som bl.a. Grethe Schmidt, som jeg arbejdede en del sammen med og ofte talte med, nævnte, at det kickstartede fordøjelsesenzymerne. Jeg husker ikke, at man talte om bakterier i tarmen, men i dag kalder vi det jo for præbiotika. Jeg har stadig vanen og er dermed kommet med på en ny trend (smil).
Læs artiklen fra Berlingske HER Personligt er jeg enig langt hen ad vejen, men erfaringen siger mig, at modtrends har det med at ende i den anden grøft, og så kan vi begynde forfra med ‘alle mulige eksperters’ begrænsende råd. For i virkeligheden gælder jo stadig Eat food, not too much and mostly plants, som dr. David Katz har kaldt det i et interview i New York Times.
Altså er rigtig mad, ikke for meget af den og mest grønt stadig en god idé, men som dr. Katz konstaterer, så er det enkle budskab endnu ikke er trængt igennem smarte diæter. Og a propos dem, modediæterne, så har dr. Katz, som residerer på Yale University Prevention Research Center, sammen med en kollega, Stephanie Meller, gennemgået otte af de populæreste diæter fra vegan til palæo, og konklusionen er endnu en gang: Real Food Still the Best! Minimalt tilberedt og hovedsagelig planter.
Det er i meget høj grad den enkle kost folk i de såkaldte ”blue zone” områder indtager. Uden hjælp fra diætbøger, detox-coaches og lignende. Og ikke desto mindre er det netop her man finder den højeste procentdel af personer over 80 år med relativ høj livskvalitet. De betegnes faktisk ofte som lykkelige, måske fordi det er helt naturligt for dem at spise, som de gør. Du kan læse interview med dr. Katz her og her og se hvor disse blue zones ligger.
Jeg tog fat i kraven på mig selv for nu mange år siden, og det var tiltrængt. I dag ser jeg det ikke som en sur pligt at spise frugt og grøntsager, det er et helt naturligt valg for mig. Jeg elsker min mad og glæder mig til hvert måltid, nogle dage med kød og andre dage uden. Altid bare det, jeg har lyst til. Og så har jeg altid Camilla Plum’s ord i erindring: Man skal bare spise en ordentlig røvfuld krydderurter. Dem tror jeg, vores charmerende tarme er rigtig glad for.
Flot artikel og billede Lise. Kost er en af mine passioner, og jeg tager personlig inspiration fra mange tendenser, nye og gamle, men vigtigst er jo som nogle af jer også skriver at lytte til egen krop. Og hvis noget er galt at turde eksperimentere og finde nye veje. Kosten betyder virkelig meget er min erfaring, men der findes ikke onesize fits all. Ikke der heller 😉
HeLene: Hvis man har fusserne solidt og fornuftigt plantet i viden (som du har), så er det formentlig helt rigtigt at lytte til sin krop, når den beder om næringsstoffer, som man måske mangler på et givent tidspunkt.
Men når mit indre skriger på kager NU, så er det godt nok et behov, men ikke et af ernæringsslagsen. Så den vinkel ‘lytte til sin’ krop kan også ende i noget ekstrem (læs ikke nok varieret). For godt nok er vi forskellige men vi er mest ens. God weekend kære.
Kære Lise
Hvor er du dygtig til at sy, så smukt ! Spændende artikel !
Ida Østergård: SMIL <3 Og tak!
Skønt indlæg. Jeg er så træt af at høre om diverse kure med detox, juice, suppe, lchf og hvad der lige er populært for tiden. De offentlige myndigheder er desværre heller ikke meget bedre med deres anbefalinger. Jeg lytter og mærker efter hvad min krop har brug for og det virker.
Tini Tina: Det er jo det så mange af os er, for kunne de i det mindste bare blive enige, så vi kunne overveje, hvor meget af det, vi har lyst at overholde. Men de smider folk fra den ene ekstrem til den anden. Selv om der selvfølgelig er fornuftige stemmer imellem – som min guru dr. Andrew Weil, der både har rødvin og chokolade med i sin kostpyramide (;
kære Lise
har du egentlig nogen bøger man kan låne af dig på bib, som omhandler hudpleje/skønhed/hvad der er godt at spise for huden.. ect. eller handler de om noget andet?
nanna <3
Nanna: Jeg tror faktisk ikke, de står på biblioteket mere. Men brug søgefeltet her på bloggen, jeg har jo skrevet om det hele efterhånden. <3 Lise
Dejligt indlæg. Tak for det! Det virker også for mig. Jeg fungerer så meget bedre, når jeg insisterer på at få mine grøntsager hver dag.
Hanne TS: Man kan jo i hvert fald mærke, at det holder maven i gang, og det er ikke uden betydning for velværet – og sundheden.
Charmerende tarme? Ok, det er et pudsigt ordsammensætning. Som man ihvertfald bemærker! Hehe.
Ville ønske, jeg spiste ligeså meget grønt som dig. Her er det mest den klassiske sommersalat, og det bliver ikke til meget andet end rodfrugter en sjælden gang om vinteren. Det motiverer mig dog, at det kan blive naturligt . Tror, jeg vil fonde Aarstidernes skønne kogebog frem igen ????
Charmerende tarme…
Eva B: Det var inspireret af det, jeg synes er en tåbelig bogtitel ‘Tarme med charme’….det er fortænkt. Nå, men i hvert fald har de det bedre, tarmene, hvis de får nogle fibre og den væske, der også er i frugt og grønt. Frem med den fine kogebog, så du kan få charmerende tarme <3