Godt nok ikke den fotostandard jeg synes, vi ellers holder her, men her ser du i hvert fald vitamin C og niacin sammen hver for sig. For de vælger hver deres madvarer at være repræsenteret i. Hvor C er ved de fleste – især hyben, især rød peber, kål – især grønkål og så alle frugterne. Og fordi vi spiser så mange kartofler i dette land – ikke mindst nu, hvor de er nye og lækre – så får vi også en stor del vitamin C fra dem selv om de ikke i sig selv er C-bomber. Lige nu, hvor grillbrankede bøffer omdanner kvælstof i proteiner til nitrosaminer er det en rigtig god idé med både kartofler, peberfrugt og kål, for deres vitamin C kan hæmme dannelsen af disse kræftfremkaldende stoffer. Og ellers er vitamin C stadig lidt af en mystiker, men dog ved man, at det er en vigtig brik i dannelsen af kollagen i al vores bindevæv. Og så forbedrer det jernoptagelsen.
Niacin er – som jeg forsøger at illustrere på foto – blandt andet i laks samt tun og makrel men særlig rigt i indmad og så i ost. I den vegetariske afdeling er det bønner og kornprodukter – f.eks. byg og bulgur samt græskarkerner – der tikker højt ind. Som det kan ses af den liste, så skal vegetarer også her tænke sig godt om og sørge for at spise alsidigt, så de får både deres protein og niacin dækket. Niacin er et af vitaminerne i B-gruppen og dækker over flere stoffer med niacin-virkning: nicotinamid/nikotinamid (som man nu vil det), nikotinsyre og også aminosyren tryptofan, der omdannes til niacin. Som bekendt er tryptofan også aktør i pigmentsyntesen og niacinamid har netop en effekt på pigmentpletter.
Vitaminer er livsnødvendige hvert og et så lille en del de end udgør af vores kost. Jeg har læst, at ud af de 1000 kg mad, vi formodes at spise om året, udgør vitaminerne 350 g – altså under 1 g om dagen. Så har man lov at være primadonna, og det er de. Tænk over det, når du f.eks. koger de nye kartofter, kog dem hele og dæk dem kun lige med vand og udnyt gerne kogevandet. Undgå i det hele taget generelt at skære i små stykker og tilberede grøntsager længe for des flere vitaminer tabes der.
Og så vil jeg ønske jer den dejligste weekend forhåbentlig med sol. Husk nu nok solcreme og smør på to gange, så der ikke bliver helligdage og glem ikke skygge mellem kl 11 og 16
Ja god weekend Lise, håber du haft solskin i dag. Nu har jeg lige læst lidt om kap med de sidste dages interessante, fristende (origins især) og lærerige indlæg. Tak for alt du skriver og for de mange skønne kommentarer. Er herlig sted at blive klogere og hygge sig samtidig! <3
HeLene: Jeg håber, at du også nåede at nyde den selv om du læste om kap på BB (smil <3). Det gælder om at nyde det nu, hvor vi har den, sommeren, så vi er gode rustede til det årstidsskift, vi ved venter forude. Meeen jeg kan huske, at vi sidste år havde en forrygende september. God mandag kære
Klap, klap, klapper i mine små hænder! Dejligt indlæg. Nu vil jeg nyde en dejlig weekend, og håber du gør det samme Lise 🙂
Pernille S: Og jeg klapper tak <3 og håber, at du er kommet godt i gang med en dejlig weekend, så god søndag kære
God weekend Lise og tak for dine altid spændende, lærerige og oplysende indlæg.
Kh
Anette W
Anette Waaben: Tusind tak og god weekend <3
God weekend og tak for godt indlæg <3
Nanna: Tak kære Nanna og god weekend