Især en certificering kan være vigtig. Det samme gælder en særlig ingrediens.
For nylig så jeg en dansk serie, som jeg sætter højt, fordi det er produkter udviklet med tanke for både hud og miljø, skrive noget lidt nedsættende om, at andre fremhæver certificeringer som produktkvalitet. De er som mange andre fine serier ikke certificerede, og det gør mig altid lidt ked af det, når nogen føler det nødvendigt i en slags unødvendigt forsvar at nedtale certificeringer for at fremhæve, at de er lige så gode. For det kan de jo sagtens være på mange parametre, men der er ingen ‘instans’, der har gennemgået produktet og bekræftet, at det lever op til definerede krav.
Men, og det er jo vigtigt, alle europæiske produkter lever op til EU’s strenge lovgivning.
Det er dyrt at blive certificeret, og man kan jo udmærket bedrive samvittighedsfuld kosmetik-udvikling uden at have økomærkning, Svanemærket eller Vegan. Men én certificering kan være meget vigtig, og det er en allergicertificering. Og allerhelst AllergyCertified. Ikke fordi, jeg ‘har noget med’ endsige får penge fra dem, men ganske enkelt fordi de som de eneste også tester råvarer til en ingrediens. Og det kan være vigtigt for den med allergi over for et stof.
DermaKnowlogy, der lige nu pryder bloggen med deres bannere, er duks i klassen. De har på mange produkter AllergyCertified men også ‘blå krans’=Asthma Allergy Nordic, Hypoallergenic/Tested on Atopic Skin og Svanemærket samt på solplejen HER også Grøn Kolbe, Vegan og koralvenlig Eco Sun Pass. Fuldt hus må man sige ♥
HER er en liste over de mange serier/produkter, som er certificeret AllergyCertified. Og HER er oversigt over flere typer mærkninger.
DermaKnowlogy er udviklet af hudlæge og produceret i Danmark hos DermaPharm, som producerer for andre hudplejeserier (såkaldt private label). For det er jo yderst sjældent, at de hudplejeserier, du ser på hylden har egne laboratorie- og produktionsfaciliteter. DermaPharm har vundet flere priser.
DermaKnowlogy hed tidligere MDerma, et navn, som jeg syntes var meget bedre netop fordi de er udviklet af en MD=hudlæge, men det er ikke sikkert, at alle har læst navnet sådan. Hudlægen bag produkterne er Uffe Koppelhus, som også er klinisk lektor, cand.scient (biokemi) ph.d og dermed i den grad rustet både i viden om hud og udvikling af hudvenlige produkter.
Uffe Koppelhus har set rigtig meget syg hud i sin tid, og her kommer en ingrediens ind, som nogle bliver ved med at opfatte som noget møgbeskidt unaturligt. Mærkeligt så, at medicinske produkter til syg hud i mange år – og stadig – meget ofte indeholder petrolatum/liquid paraffin/mineralsk olie. Det gør de, fordi mineralsk olie ikke optages og mere end sjældent volder problemer. Og så er det altså et naturligt biprodukt skabt i undergrunden gennem mere end 100 millioner år af mikroskopiske planter og dyr, der er blevet presset sammen.
På et tidspunkt interviewede jeg Uffe Koppelhus om valget af ingredienser – I får det lige igen og OBS! Der er jo ikke mineralsk fedt i alle DermaKnowlogy-produkter kun i dem, hvor det er hensigtsmæssigt for huden, de er udviklet til. I dette nye fugtprodukt er der faktisk slet ikke fedtstof men nogle af de bedste fugtere og godt med niacinamid.
”…..For at cremerne virker, skal vi bruge effektive ingredienser. Det er også vigtigt, at produkterne er så behagelige som muligt at have på huden. Det nytter ikke at lave verdens mest effektive creme til huden, hvis ingen kan holde ud at have den på.
Hos MDerma anvender vi petrokemiske ingredienser (f.eks. vaseline og paraffinolie), fordi de er effektive, og der er mange års erfaring med dem – bl.a. i hudlægekredse – uden det har givet den mindste anledning til bekymring. Disse stoffer er fantastiske til at holde på hudens egen fugt og tilstopper ikke hudens talgkirtler.
Vi anvender enkelte silikonestoffer i nogle af MDermas produkter. Det gør vi, fordi disse stoffer har særdeles effektive fugtgivende egenskaber samtidig med, at de medvirker til, at cremerne hurtigt “smelter på plads” i huden og ikke føles klistret efter påsmøring.
Både når det gælder de petrokemiske ingredienser og silikonestofferne, har vi ikke set nye data, der har givet anledning til bekymring for disse stoffer. Tværtimod er der tale om kemisk ret veldefinerede stoffer, hvor der findes grundige sikkerhedsrapporter, som godkender stofferne til kosmetisk brug. Derimod mangler der ofte dokumentation for, hvordan plante- eller frugtudtræk virker på huden – både når det handler om effekt og langtidseffekten ved at smøre sig med disse stoffer.
Det er min erfaring som hudlæge, at det ikke er cremer med højt indhold af sådanne “naturlige” indholdsstoffer, som løser patienternes hudproblem. Tværtimod øges risikoen for kontaktallergi med antallet af “naturlige” ingredienser i en fugtighedscreme.
Hos MDerma har vi derfor valgt at fremstille disse effektive og hudvenlige cremer med veldokumenterede ingredienser, da vi ved, at de kan hjælpe en masse mennesker med hudlidelser af forskellig art.”
Vigtigt indlæg, Lise!
Selv spekulerer jeg en del over solcreme vs koralrev. Der er meget få solcremer som specifikt beskriver at de er ufarlige for havets økosystem. Nogen – fx Avene – har en enkelt, som de har en certificering på ift til havmiljø, men ikke deres øvrige solcremer. Betyder det mon så at de resterende er skadelige at bruge på en solferie ved havet? Og hvad med andre mærker, fx de gode fra Shiseido – er de gode men på bekostning af (hav-)miljøet? Eller er det ‘bare’ for dyrt med en certificering? Går ud fra Rudolph Care ikke er skadelig for nogen som helst? Hvad med de fantastiske fra La Roche Posay? Har du nogen tanker om emnet? God sommer 🙂
Lykke: Tak, det er jeg glad for, at du synes. Jeg tror, at problematikken med UV-filtre faktisk er ikke-eksisterende, og et eller andet siger mig, at badende langs kyster med koralrev, der eventuelt er smurt i solcreme nok er mikro-kemi-risiko i forhold til, hvad der ellers bliver udledt i havet alle steder på kloden.
labmuffin.com (Michelle Wong, kemiker ph.d) skriver således:
A lot of different stresses are known to cause coral bleaching. The main ones are temperature changes in water (usually as a result of climate change), ocean acidification, increased sunlight, and pollutants (e.g. herbicides and nutrients from farming, oil spills, silt). Resten af teksten er her https://labmuffin.com/is-your-sunscreen-killing-coral-the-science-with-video/
Men i givet fald er det, som du kan læse, oxybenzone, man har blikket mod.
God sommer også til dig <3
TAK Lise! Det var lige en artikel som denne, jeg havde brug for! Især giver det rigtig meget mening for mig at fokusere på at bruge en så vandfast solcreme som muligt, som der står i artiklen (og ikke mindst fokusere på de reelle (!) problematikker og især løsninger på forurening og global opvarmning!). Tak <3
Lykke: Og TAK til dig for at skrive <3 jeg er virkelig glad, hvis jeg har været til hjælp. Og ja, der er nok en del, der truer miljøet mere end solcreme. Endelig er tøj jo en god (bedre!) beskyttelse, som hudlægen for talte her https://www.lisegrosmann.dk/solbeskyttelse-1/
TAK Lise! Det var lige en artikel som denne, jeg havde brug for! Især giver det rigtig meget mening for mig at fokusere på at bruge en så vandfast solcreme som muligt, som der står i artiklen (og ikke mindst fokusere på de reelle (!) problematikker og især løsninger på forurening og global opvarmning!). Tak <3
Uha ikke sikker på at jeg forstår alt dette 🥺 men dejligt at du giver et bud på hvor man skal se hen 😍😍
Anita Christensen: Og uha, jeg må jo ikke skrive, så budskabet er uklart (; Nu har jeg redigeret lidt og håber, at det er mere tydeligt, at alle jo lever op til en kosmetiklovgivning og udmærket kan have f.eks. en miljøprofil, der godt kunne bestå Svanemærkning, men at de altså har valgt at spare pengene.
Men der, hvor jeg mener, at det kan være vigtigt at vælge certificeret, det er hvis man har problemer med irritation i huden eller allergi. En allergicertificering som AllergyCertified kontrollerer for virkelig mange kendte allergener plus at de gennemgår de stoffer, der indgår i en ingrediens.
Mange hilsener
Lise