Uanset, hvem og hvor det skrives, så gør det ikke! Og jeg læste det igen for lidt siden på facebook, at det var en god idé før natplejen at åbne porerne ved at lægge en varm klud over ansigtet. Nu skal der jo heldigvis mere til end en enkelt våd, varm klud for at udvide hudens poreåbninger, det er mere rådet i sig selv. For det er ikke nogen god idé at få åbne porer selv om det er korrekt, at vores hudpleje i høj grad optages gennem hårsække/porer. Men der er en pris for at lave disse hudpleje-motorveje bredere, så lad mig gentage: Porer er ikke døre, der kan åbnes OG lukkes!
Hvorfor tror I, der er så mange pore minimizer og blur produkter på markedet? Fordi vi ikke kan lide, når de er åbne og samler skidt og ødelægger hudens glatte ensartethed. Mere end rynker faktisk, fordi de trods alt giver personlighed og karakter til ansigtet. Porer skrumper ikke for alvor med en creme, den kan kun trække huden en smule sammen i overfladen lige som blur kan sløre dem ved at lægge en glat film på overfladen (og det er silikone specialist i).
Man kan aldrig generalisere, men der er stor sandsynlighed for, at vi alle ender med mere åbne porer uanset, om vi altid har haft en finporet hud. Det har jeg f.eks. haft som ung, men nu, hvor huden af den uundgåelige tyngdekraft trækkes nedefter, så bliver porerne også trukket. Det er derfor, jeg ind imellem farer på rullerne. Det er nemlig en af de få ting, der kan gøre noget ved dem lige som micro needling også hjælper på ar. Og så er der de mere barske resurfacing-behandlinger som fenolpeeling og laser.
GÅ EFTER SKIDTET MEN GØR DET RIGTIGT
I al dagligdag er det en god idé at holde porerne fri af tilstopninger, som kan ende med indkapslet talg eller sorte hudorme OG åbne porer. Gode rensevaner forstås og så lidt ekstra på T-zonen. Og behovet er selvfølgelig størst ved fedtet hud, som er mest udsat for åbne porer. I kommentarfeltet i går var lidt om salicylsyre, som er rigtig god til netop at komme ned i porer, og jeg nævnte Clinique Clarifying Lotion, som de har lavet siden….altid! Den er kommet i en alkoholfri udgave til den tørre, sarte hud. Clarifying Lotion 1.0 indeholder foruden eksfolierende salicylsyre også masser af fugt – hyaluron, glycerin, sucrose og koffein, der er hudberoligende.
Og så har Clinique en fin rensebørste, som efterhånden fås med børstehår fra de nænsomme på Extra Gentle Brush Off – som passer sammen med Extra Gentle Cleansing Foam – til den nye med bambuskul-præparerede børster, der på magnetvis skulle trække urenhederne ud. Den er kommet i deres City Block serie med en kul/ler/scrub-maske samt Charcoal Cleansing Gel. De er gode til at gå efter skidtet hos Clinique. I øvrigt kan man også forsyne sit børstehåndtag med den dejligste massageting med små knopper og bølger til at bruge over f.eks. en ansigtsmaske.
Der et par nyheder mere på foto: – Beauté Pacifique One Step Cleansing & Moisturizing Water, en micelle-rensevand, der gør det nænsomt plus Pure Radiance Cleanser fra Akademiklinikken. Sidstnævnte indeholder glykol- og mælkesyre samt frugtenzymer og giver dermed huden en let peeling i forbindelse med rens. En god løsning, hvis man gerne vil forenkle. Den indeholder også Aloe vera samt lakridsrod, som er fine huddulmere.
Og så er det i dag, det skal afsløres, hvem Line Hansen’s lykkehjul udvalgte til vindere af Prevage City Smart, så husk at kigge ind igen.
Kære Lise. Tak for advarslen! ORIGINS skriver f.eks. på den nye kulmaske, man før påføringen, bør åbne porrerne med et varmt håndklæde, og de fleste der har fået en ansigtsbehandling, er sikkert også stødt på dampen. Du har linkert til artilklene “slip ikke dampen løs”, og “de porre skrumpende glødgivere”, hvor du beskriver, hvad der udvider porerne, så jeg kan godt se, jeg bør smide min ansigst-damper ud, – eller kan den mon bruges til atomatrerapi, eller hvis der skulle dukke en hud-orm op?
Du nævner også mit favorit trylleprodukt “Blur”, der jo flusk får enhver pore o.lign. til (midlertidligt) at forsvinde. Kan den type produkter (og andre former for “fillers”) i længden evt. udvide porerne yderligere, selvom man bruger hudpleje nedenunder? – Og kan en 50 + med fordel bruge et produkt som f.eks. “Pore Minimizer” el.lign til hverdag, eller bør jeg holde mig til syre, grundig rens osv.? På forhånd tak! ?
Carina C: Jeg vender tilbage kære Carina <3
Det venter jeg også spændt på. Jeg brugte varme klude ved OCM under lang tid, før jeg stoppede grundet læsning på denne blog *eyeroll over mig selv og at ikke lave bedre research end random internet tip-men det lod altså virkelig godt med de varme klude og renser i dybden og alt det der*
Og jeg bruger også altid orgins rensemasker og lermasker generalt på huden efter et bad eller karbad, fordi huden er mere åben, måske er det også galt/forkert?
HeLene: Læser du med på svar til Carina…..
Carina C: Kære Carina – og HeLene, jeg burde måske skrive det her på bloggen, så alle læser med, men…..Som I ved fra andet, så er jeg lidt kontroversiel, jeg følger ikke altid de gængse skønhedsråd. F.eks. det med altid at være smurt i solcreme og altid undgå solen. Og her har det de sidste par år vist sig, at jeg ikke har været helt ved siden af. Fornuftig omgang med ufiltreret sol kan vise sig at være det sundeste.
Det er lidt på samme måde med fugt og især fugt og varme sammen. Jeg anbefaler forfugt, fordi det opbløder huden lidt i overfladen og så er den knapt så tillukket over for det serum, man smør på bagefter og hvis ingredienser, man gerne vil have ind/ned. Men at opbløde huden helt som i nedbryde dens barriere totalt er not en god idé. Det er derfor mennesker med ‘vådt arbejde’ har problemer med eksem/overfølsom/allergi.
Det er altså på den ene side ganske rigtigt, at hvis man damper huden eller lægger den våde, varme klud over ansigtet, så vil masken eller hvad det nu er, få bedre fat. Fordi huden er lidt opblødt og porøs i overfalden. På sigt er det dog en dårlig taktik, fordi varme fugtige omgivelser er tilbøjelige til at forårsage en hud med åbne porer. Og SÅ er det, man ikke sådan lige kan lukke dem igen – hverken med koldt vand, isterninger og en poreminimizere for den sags skyld.
Vi skal huske, at det i hudpleje drejer sig om nænsom lokken = kontrolleret beskadigelse af hudbarrieren og aldrig vold. Skal der ‘voldes’, så foregår det i hænderne på læger eller eventuelt specialuddannede sygeplejersker.
Varme klude og især varme våde klude føles så dejligt mod ansigtet, og porerne springer jo heller ikke åbne, fordi man gør det i ny og næ i begrænset tid. Så deri er det noget vrøvl, hvad der skrives…..det, der sker er, at barrieren opblødes og dermed bliver poreåbningen jo også mere ‘blød i kanten’ og det talg, der er i den bliver lidt mindre hårdt. Fedtet hud er mere blank i sommervarmen, fordi talget flyder lettere og der opstår ikke så let urenheder.
Og HeLene efter bad er det jo det samme, det varme vand og den varme damp opbløder også huden lidt, så din maske får mere effekt end hvis den bruges på tør hud, der er – og skal være – afvisende. Vores hud er livsvigtig beskyttelse mod indtrængen af bakterier og miljøstoffer.
Med hensyn til ansigtsdamp, så brug den i ny og næ Carina – til aromaterapi lyder dejligt. Du havde – så jeg ved LGFB – ikke problemer med åbne porer.
Med hensyn til silikone i blurprodukter og foundations, så bliver de jo renset af om aftenen, hvor man måske endda bruger lidt salicylsyre på T-zonen, hvor de store porer er.
Jeg håber, jeg har besvaret dine og HeLene’s spørgsmål og ellers spørg løs igen.
Tak Lise! Jeg er jo vokset op med… sauna. Så det er også skidt for porerne? Man sveder jo en del der og jeg er opflasket med at det renser, både hud og kropp…
(jep, jeg spørger altid mere…det er vist en del af min ikke så diskrete charme…) 😉
HeLene: Lidt skidt er godt, det holder kroppens systemer i gang. Så det gælder også sauna og kolde bade. Den sved, du hentyder til, er det, man kalder den ekkrine sved, som har betydning for at regulere kropstemperaturen (fordampningen på huden fjerner varme). Vi har omkring 3 mill. fordelt over hele kroppen og de har egen udførselsgang og dermed ikke noget med det, vi betegner porer, at gøre. Det er dem, der sender talg ud og hvor en anden type svedkirtler, appokrine, udmunder i.
Nå, det var ikke det, dit spørgsmål gjaldt (; Men sveden, den ekkrine, indeholder natriumklorid og natrium samt gift/affaldsstoffer herunder stoffer fra maden….bl.a. svovlforbindelser fra hvidløg. Men vigtigst for at udskille affaldsstoffer er urin, afføring og udåndingsluft. Fysisk aktivitet er af flere årsager en god idé….det får blod og lymfe til at cirkulere affaldsstofferne hen de rigtige steder. Og så fiberrig mad, så den del af systemet også fungerer.
Jeg synes ikke, at nogen skal droppe glæden ved sauna, ansigtsdamp og varme klude uden overdrivelse. Mit ærinde var mest, at man ikke – som det så ofte nævnes – skal stræbe efter at åbne porer, fordi de er så pokkers svære at lukke igen. Fedtet hud er naturligt nok mest udsat. Jeg glemte i den forbindelse at nævne A-vitamin og andre hudforfinende behandlinger, som også vil pynte på porer. Og nogle hævder, at det gamle husråd med æggehvidemaske – andre siger æggeblomme med citron – er godt. Tomat og Papaya skulle også skrumpe dem (; I hvert fald er det en god idé at holde dem rene med ler/kulmasker og/eller salicylsyre.
Og pssst! jeg elsker, at du gider spørge <3 Og i øvrigt har jeg svar på dit spørgsmål om olier bliver harske på huden!
Tusind tak Lise, så er jeg glad jeg spurte, for trods alt troede jeg at det måske var selvsagt at det var det samme med sauna. Og at jeg burde skrue ned for noget jeg nyder af (i perioder ofte). Og det er også gavnligt for den stress jeg døjer med (måske simpelthen fordi telefonen ikke kan være med?). Nu har jeg det meget bedre med sauna igen, og forstår sammenhængen dybere. Rigtig godt skriv. Mange tak. Har lige læst det om olien og jeg kan ikke love at jeg ikke spørger mere, men det var et virkelig ‘fedt’ (LOL) svar vi fik!
Mange tak for dit gode, grundige og let forståelige svar! Det var dejligt at få det på plads, når det står på produkter, som “ugens tips” o.lign. Det lyder da også som noget en med sart eller tynd hud, nemt kan komme galt afsted med.! ?Defend, prevent, repair’ strategi 😉
Carina C: Der kom lidt ekstra til i et svar til HeLene, hvis du vil læse med….
Det gør jeg, – det er jo et rigtigt godt spørgsmål ?
Supersupergodt indlæg Lise. Så lærerigt. Jeg bruger aldrig en varm klud om aftenen, men jeg vidste faktisk ikke, at man skal sørge for at holde dem så små som muligt, og rense dem godt med midler, der kan komme ned i porerne istedet. Jeg håber, det er korrekt forstået?
Eva B: Ja, for pokker undgå alt, der kan udvide porerne, for de kan som nævnt ikke sådan bare ‘smækkes i igen’, det er et besværligt problem…..med mindre, man er ligeglad. Og for ikke at udvide udførselsudgange, så er det en god idé at holde ophobning af talg under kontrol. Dagligt hvis man har fedtet hud, mens man sagtens kan nøjes med mindre, hvis den ikke er det. Og har man mere tør hud, så er det fint bare at salicylpeele på T-zonen.