Et udvalg af de olier, der er her og der og allevegne og slet ikke er en trend, der er slut. De har selvfølgelig altid været i vores cremer, der sædvanligvis er en olie-i-vand emulsion, men nu har vi overgivet vores hud til den rene vare. Spørgsmålet er bare, om vi altid bruger de olier, vores hud vil have det allerbedst med.
Deres forskellighed og hudspecifikke egenskaber har noget at gøre med fedtsyresammensætningen. Og som vi vælger med omhu i køkkenet alt efter, om det er stegning eller salatdressing, så har nogle huder også mere glæde af en flerumættet dressing, mens andre har det godt med olivenolie og andre olier med mange enkeltumættede fedtsyrer. Når der altså ikke lige er tale om et mix af olier, og det kan bestemt være en god idé, men lad være at mixe dem selv.
Ofte får man æteriske/essentielle olier med i købet, og det er der som bekendt nogle, der ikke synes er en god idé. Jeg har svært ved at se problemet, hvis formlen er lavet af en kyndig kemiker på et kosmetiklaboratorium. Hvorom alting er, så tyder det på, at ud over de øvrige egenskaber, som æteriske olier har, så betyder deres lille molekylestørrelse, at de optages let, og de tager gerne andre ingredienser med.
Booster og faceoil er et fint makkerpar især hvis boosteren indeholder antioxidanter. Men brug altid kun nøjagtig, den foreskrevne mængde selv om det lyder lokkende at speede et ønsket/lovet resultat, for højt indhold af aktivstoffer kan give kommunikations-vanskeligheder og er også en risikofaktor for irritation. Uden for dagens tema…..det gælder jo også syv lag toner/essence eller lige så mange lag serum. Som i øvrigt også kan lukke for en olies gode egenskaber.
Tør hud og olie, det må lige være sagen? Nja! Tør hud mangler fugt, så hvis man er en kun-et-produkt kvinde, så vil en creme – altså en olie-i-vand emulsion – være bedre end en olie. Og især, hvis olien er en af de ‘tunge’ som mandel-, abrikos-, sesam-, avocado-, makadamia-, hasselnødde- og olivenolie.
Fælles for disse olier er det høje indhold af enkeltumættede fedtsyrer. Det er olier, der lægger barriere a la hudens talg, de er okklusive og ikke smørende og fugtforstærkende for den tørre hud. De kan godt holde på fugt, hvis den er i huden, men på den tørre hud gør de ikke meget gavn, hvis ikke du sørger for, at fugten kommer på først.
SÅ fremgangsmåden for tør hud (vi går ud fra, at huden er ren) følger princippet ‘lette formler først’, og det vil sige toner/essence og evt. serum (gerne med antioxidanter, der beskytter både hud og olie) og så den rette faceoil efterfulgt af creme. Og den rette faceoil, der kan lappe problemet med fugt, der fordamper, det er den med olier, der optages godt af huden.
Det vil sige dem med mange flerumættede fedtsyrer (linol- og alfalinolensyre) med hybenkerneolie som ‘dronningen’. Og med sig ned tager den som bekendt blandt andet hudforbedrende betakaroten og A-vitaminsyre. Se en liste over olier og deres fedtsyresammensætning HER
Hvornår bruger man så olierne med enkeltumættede fedtsyrer? Til den hud, der har den fugt, den skal bruge og bare nogle få dråber, som vil give huden det skønneste glow. Hvad med fedtet hud, skal den have olie? Til rens er olie fint, fordi det opløser det fedtbundne snavs. Men da den fedtede hud har overskud af fedt i sine porer, så skriger den på produkter, der regulerer og skaber balance og ikke mere fedt.
OBS! Olier med mange enkeltumættede fedtsyrer er perfekte til massage netop fordi de ikke lige smutter ned i huden med første strøg.
Der er mange meninger om emnet her, men ovenstående er, hvad jeg mener har en logik.
GOD WEEKEND alle sammen!
Det var da lidt sjovt.
Jeg kan nemlig rigtig godt lide den tynde stråle, der kommer ud af Tromborg’s flakon. Det er rigtigt – den ligner en parfume flakon.
2 pump og en ordentlig indhalering. Jeg bliver helt blød i knæene af den Detox duft.
Christina Hansen: Jeg bliver også blød af duftene, men min pumpe siver mere end den sprayer.
Det er ellers noget af en prangende samling, du har der.
Kan man både være mist-moster og olie-onkel på én gang? 😉 (Jeg kunne desværre ikke komme på et kvindeligt familiemedlem med et O… 😉 )
Jeg er selv super glad for face oils, men har kun 2. Jeg har skrevet det mange gange før – jeg eeeelsker Tromborg’s Detox Face Oil, som jeg snart har opbrugt anden flaske af. Den bruger jeg i dagtimerne og den skal aldrig skiftes ud! Den duft gør mig blød i knæene og bringer mig fluks tilbage til nogle barndomsminder. Nogen i nærheden af mig må have båret den duft… Aaahh.
Om natten har jeg brugt Pai’s hybenkerneolie, så længe jeg kan huske. Det var den første gode vane, Anette lærte mig i tidernes morgen og den lægger jeg heller aldrig på hylden.
Før i tiden har jeg prioriteret også at have Ling’s Squalane Oil stående, men den er uretfærdigt nok røget lidt ud til siden. Den er ellers også en vinder. Er bare lidt længere om at suge ind.
Hvis jeg må give et lille tip videre:
Forleden var Sine Ginsborg i Go’ morgen Danmark og jeg spurgte til hendes make up/hudpleje.
Hun gav flere gode informationer og en af dem var, at hun ynder at bruge Tromborg’s olie på kindben og under øjnene. Det må Ling’s Squalane også og hurra for det! Det bløder altså de kragetæer helt op på en helt anden måde.
Christina Hansen: Oligark ligefrem (; Det løber jo op, når man jobber med det og gemmer til fotoarkivet.
Man har ikke meget gavn af at være mist-moster og frøken-fugt, hvis ikke man henter onkel olie ind til at holde på vandet. Enten det nu er ren olie eller cremeolie. Og jeg tænker videre på den med at få erstattet onkel med et femiord!!!
Tromborg er mester i olier og ikke mindst de æteriske olier (men hvad er Tromborg ikke mester i), blot synes jeg, at doseringen fungerer dårligt (parfumemist på flakonen for de, der ikke kender olierne). De har i øvrigt ‘rosa canina fruit oil’ i, så du får lidt ekstra. Hybenkerneolie er fantastisk og et af de hudplejemidler, der kan købes for rimelige penge.
Squalane, som jo netop findes i vores sebum, får du i rigtig mange af Beauté Pacifiques produkter, både A-vitaminerne og ikke mindst Paradoxe – men det ved du formentlig.
Tak for tip på egne og andres vegne. Jeg ved, at flere af mine kolleger også gør det….tager lidt olie i håndfladerne og klapper på kindbenene. Og her er squalene perfekt fordi det er en af de olier, der bliver på overfladen og giver glow.
For de, der ikke kender Tromborg olierne……https://www.lisegrosmann.dk/helt-essentielt/
Jeg kan ski også kun varmt anbefale den Trilogy +antioxidant – også PAI’s Rosehip. (På ren hud om natten) Er bare SÅ gode! Har prøvet en del hybenkerneolier. Har ikke fundet nogle der slår dem.
‘Pifter’ tit mist på både før og efter olie, selvom det ikke er noget der står anbefalet nogle steder. Men det er somom der kommer endnu mere fugt i huden efter. Måske der sker en slags emulgering el.a.
God weekend ?(mørk chokolade)
Anneka: Fugt under olien er en god ide, bagefter er det for sent. Jeg har ikke studeret INCI på rosehip’en, men hvis olie og vand skal emulgere, så kræver det en emulgator, og den må i givet fald være i produktet, for den er ikke i mistvandet. Men bare det føles godt (;
Tak for inspiration….jeg tror, jeg skal have varm chokolade i eftermiddag i stedet for kaffe….og med mørk choko til forstås <3
Tak for de gode tips, – dem vil jeg bestemt prøve. Rigtig god weekend!⚘
Marula Oil også! Fra African Botanics. Uh ha den er god. Dyr men dejlig. Jeg har prøvet en 10ml fra et samples sæt. Rigtig god weekend ☺
Jeg troede, olien skulle øverst, ( – som en slags barriere)? Har du mon et godt bud på en olie til kinderne på en 50+ “blandingshud”. Jeg har selv tænkt på hybenkerneolie, pga. jeg godt kan have det svært med for mange æteriske olier. På forhånd tak! ⚘
Carina C: Det mener jeg også, at nogle olier skal. Jo højere indholdet af mættet fedt er, jo ‘tungere’ olie og jo mere fedtet føles den.
Men de lette olier, som er dem, der absorberes og ligner det ‘cement’, der sammenkitter cellerne i deres opbygning, de skal på efter toner og serum. Nogle mener, de skal på efter toner men før serum og dagcreme.
Eftersom mange olier er et mix, må man bare føle sig frem og dosere efter behov. Man kan jo både mærke og se, om olien bliver slubret eller om den har tendens til at ligge på overfladen.
Men under alle omstændigheder har olier jo de fineste hudplejeegenskaber, og hvis man skuffes, så er det måske fordi man har valgt en okkluderende og i virkeligheden havde brug for en let og absoberende type.
Du skal helt klart prøve hybenkerneolie, det er jo helt fantastisk, hvilke egenskaber, den har.
Kære Lise. Mange tak for et godt og brugbart svar! God weekend ?
Der ér nemlig mange meninger om emnet! Jeg har altid gjort det i den rækkefølge, du beskriver – olie efterfulgt af creme. Men på det sidste har jeg læst mange anbefalinger, som bytter rundt på de to – ud fra det argument, at cremen dårligt trænger igennem olie, men at olie nemt trænger igennem creme. Jeg ved snart ikke.. Men synes nu, min (og din) rækkefølge plejer at fungere, så mon ikke jeg fortsætter sådan? 🙂
Signe Op: Noget af det, der skaber uenighed er formentlig, at man ikke nødvendigvis taler om samme olie. Massageolierne, de såkaldt okkluderende, må yderst, mens de lette olier, dem, der absorberes og laver cellecement, de skal ind, før der er for meget andet, der optager pladsen.
Med de mixede olier må man simpelt hen føle sig frem….bliver olien liggende længe på huden, så skal den yderst…..slubrer huden dem, så skal de ind efter toner og evt. serum.