I hvert fald på spisesiden. Vi skal tale en populær certificering i kosmetik
I går satte jeg denne story på, og jeg googlede på bloggen her, fordi jeg kunne huske et møde for flere år siden med kvinden, der dengang havde taget serien Benton til Danmark, og produkterne indeholdt snegleslim.
Men det, der dengang var niche, det er i mellemtiden blevet BIG business på flere områder, og der er uden tvivl utrolig mange fantastisk stoffer i snegleslim. Tænk, hvad det sætter det lille dyr i stand til. Jeg har aldrig spist snegle og det kommer jeg heller aldrig til. Jeg har det også stramt med hudpleje med snegleslim. Selv om det selvfølgelig har været en grundig tur gennem laboratoriet for at man kan hente de hudnyttige stoffer ud. Ligesom man gør med planter.
Det, jeg har det stramt med, det er tanken om, hvad man gør ved sneglene. Grådighed har det med at skygge for respekten for liv. Det har stor indflydelse på mine indkøb og har efterhånden også fået det på mine kostvaner. Jeg anerkender, at vi spiser hinanden, men jeg spiser ikke ‘nogen’, der ikke har haft mulighed for et liv i overrensstemmelse med naturlige behov. Sådan er det sjældent, men økologisk og/eller fritgående er da lidt i den rigtige retning.
Foto: Jeg ved ikke, om du så min video på Instagram og Facebook af de her yndigheder og deres legekammerater. De sprang og hoppede og brægede med deres små stemmer, og jeg tænkte ved mig selv….ja, ja små venner, jeres liv bliver kort, men lige nu har I det sjovt, og det bliver ikke mig, der spiser jer.
Så er der ‘vegan’trenden som certificering. Men så må vi lige først se på, hvad det vil sige at være veganer. Det er en person, der, hvis vedkommende går seriøst til det, hverken spiser dyriske produkter, herunder kosttilskud med gelatine og laktose eller ifører sig noget som helst, der stammer fra dyr, og det gælder så også på kosmetikområdet.
Når noget bliver så populært som vegan-certificeret kosmetik, så forplumres begreberne ofte, så vegan med eller uden bagtanke også serveres som cruelty-free. Men et vegan-produkt, der ikke indeholder ingredienser fra dyr, kan godt indeholde ingredienser, der er testet på dyr. Mens et cruelty-free produkt omvendt godt kan indeholde ingredienser fra dyr men ikke er testet på dyr. Og det bør så ikke bare gælde det færdige produkt men også alle ingredienser. Derfor er det sikreste at vælge dem HER
Og det med testet på dyr afhænger så af, hvor produktet er produceret, for dyreforsøg til kosmetik er forbudt i EU, og der arbejdes ihærdigt på at forhindre genindførsel. Du kan læse mere HER om ‘Dyrevelfærd og beskyttelse inden for Europa-Parlamentet’.
Men hvad er det for dyriske ingredienser, der anvendes i kosmetik. Det er – selv om snegleslim vinder frem med K-Beauty – mest almindeligt honning, bivoks, lanolin (fra fåreuld) og squalane kan være fra hajleverolie men er fra oliven, ris eller sukkerrør i de produkter, du ser herhjemme, lecithin kom førhen fra æg men der er mange plantekilder, mens carmine eller “cochineal extract,” eller “natural red 4” på læbestiftens ingrediensliste betyder, at det er farvestof fra et insekt. Og så er der jo makeuppensler/børster. Plus den indvortes beauty med kollagen, som hyppigst er fra ko eller fisk.
Jeg tror, at I ved, at jeg betragter dyr som liv i egen ret, men på den anden side er det uacceptabelt at tage livet af dyr, som vi gør i stor stil, og så ikke udnytte alt, som man jo gør, når man laver kollagentilskud. Og i øvrigt dør dyr jo også naturligt. Så jeg har det lidt so-so med fordelen i at lave makeupgrej med syntetiske hår, hvis der er naturligt materiale til rådighed, som kasseres – og man vel at mærke ikke slår dyr ihjel for at lave en pudderbørste eller andet. Det er et svært og smågrumset område.
HUSK altid, at påstand er ingen garanti, så vil du vegan-vejen, så vælg certificerede produkter. Og husk så også, at selv om du gør det, vælger certificeret vegan, så er det ingen garanti i øvrigt for hverken effektivitet, sikkerhed eller at den grønne profil stråler.
Tiden går så stærkt og foråret løber med, så jeg håber, at du har tid og mulighed for at komme ud og nyde. God weekend ♥
PS: Kig lige under Nyt & Nyttigt, hvor jeg har en meget stor anbefaling til en fuldstændig uforståelig pris. Og da det er gavesæt, så vil de være der i begrænset tid.
Godt at du har sagt fra mht produkter fra dyr, det er så uacceptabelt at jeg slet forstår at nogle er upåvirket og med fuld accept bruger disse produkter…afskyeligt og så egoistisk kunne jeg aldrig være og sikke nogle dejlige billeder af de små får 🐑🐑🐑 rigtig god sommer til dig❤️❤️🍓🍓
Susanne Aagaard: Nej, vi kan ikke plage eller slå dyr ihjel for at lave kosmetik, men i det mindste har man i EU stoppet test på dyr. Men hvis vi slagter dyr for at spise dem, så mener jeg til gengæld, at vi har en pligt til at bruge alt og f.eks. undgå yderligere plast i en plastoverlæsset verden…..som til makeuppensler, som jeg nævnte. Men mit ærinde var også at pille lidt ved misfortolkninger af certificeringer, der kan føre til greenwashing.
Dejlig sommer også til dig <3 <3 <3
Kære Lise.
Godt brølt 👍 jeg er helt enig.
Den gang det var før og f.eks. indianerne jagede og hele dyret blev brugt, det er til at forstå.
Der er mange specielle trends men produkter med sneglelim er ikke noget jeg kommer til at bruge.
God weekend.
Bedste hilsner
Tina
Tina: Kære Tina, jeg takker for tilslutning. Og man skal jo bare et par generationer tilbage, for at der blev brugt alle dele af et dyr og lavet retter, som løftede sig over bøf/kotelet. Du kan jo ikke få ‘knoglemad’ mere og hvor er indmaden. Det gælder totalt for øko. Hvor gør de af det, når de har taget livet af en økogris eller ko….ryger det ud eller i hundemad eller….!? Jeg har ofte lovet mig selv, at nu ville jeg skrive til ‘nogen’ og spørge, men det er blevet ved undren og brok.
Jeg er nok heller ikke den store snegleslim-fan selv om det jo egentlig bare er ingredienser….
God weekend og mange hilsener