De har noget fælles, æblet her og vores tænder. Der kan komme pletter!
Den meget hypede bladselleri eller dens knoldede fætter, der til gengæld er meget overset, samt æbler, gulerødder og andet, man tygger grundigt, producerer meget spyt. Og spyt kan være med til at holde tænderne fri alt det, der pletter dem – kaffe, te, rødvin, stærktfarvede bær, visse typer medicin som tetracyklin og rygning selvfølgelig. Sukkerfrit tyggegummi producerer også spyt. Bonus er, at meget spyt neutraliserer syre, som for eksempel dannes, når vi sætter tænderne i en kage eller drikker saft eller sodavand. Det ætser som bekendt tænderne.
Men med alt tyggeriet skaber man også gunstige betingelser for de gode bakterier i munden. Vi har jo mikrobiom alle steder. Og da munden og tygning af den her nævnte præbiotiske fiberrige mad er første step i fordøjelsen, så gavner det også tarmens mikrobiom og hele helsen.
At spise råt før måltidet har også den fordel, hvis man søger vægttab, at det mætter, så man ikke kaster for meget ned af det med kalorier. Det rå indeholder cellulært vand af den slags dr. Murad anbefaler for frisk og bouncy hud. Og så er der jo også det, at tygning er facercise. Man motionerer de muskler, der er så slemme til at slappes, så huden endnu letter rejser sydpå.
Og når jeg så vælger foto af de knoldede selleri, som vi for nogen tid siden hev op af jorden, så er det for at pippe lidt om det nye, der sker her på bloggen. I har måske set et banner ude i siden, der fortæller noget om ‘Med Grosmann i Haven & Naturen’. Det bliver nemlig en ny kategori. Og dermed tør jeg da næsten påstå, at denne blog er den mest holistiske. Mere følger. Og nu vil jeg ønske jer en dejlig solskinsdag ♥
PS: Nej, vi er ikke gået over til sort-hvid-fotos af fordums stjerner, men jeg satser – og håber – at ingen kommer efter mig for at låne så gammelt et foto.
Bente G skriver
Kære Lise
Hvor lyder det spændende med den nye kategori på bloggen. Den glæder jeg mig også meget til at følge:) – knoldselleri er jeg rigtig glad for tilberedt på mange måder, men specielt vækker selleriremoulade nostalgi og minder fra Frankrig og Paris. Det er også en lækker forårsret, som jeg gerne snart vil lave. – pøj pøj med “haven og naturen”
Lise Grosmann skriver
Bente G: Kære Bente, det er jeg meget glad for, at du synes, og jeg glæder mig til at komme i gang, men der er lige nogle blogpraktiske ting, der skal være klar.
Jeg kan læse, at du også har noget med Paris/Frankrig og selleriremoulade. Og det er jo lige knoldesæson nu, så vi må på rejse med minderne (;
Pernille S skriver
Knoldselleri rocks!!! Dejlig solskinsdag til dig Lise:-)
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Vi er så enige. For nylig stødte jeg på en gammel opskrift med det, de kaldte selleriremoulade. Jeg husker det nostalgisk fra gamle dage i Paris og tænkte, DET skal vi have.
Der var godt nok en del mayonnaise i, men det kan man skrue ned for. Og ellers er det jo ikke det, man skal leve af….og godt smager det med hvidløg, dijonsennep, kapers, cornichoner – og selvfølgelig reven selleri. Åh, nu kommer det over mig igen….vi må have selleriremoulade ((;
Og tak for solskinsønsker og i lige måde, jeg tror, jeg må ud i det.