Lige i øjeblikket fyger det med svære ord, men jeg tror, jeg er på det gode spor
Lige i øjeblikket er betydningen af gener skubbet i baggrunden for alder er kun ridser i en CD. Selv om gener nok i virkeligheden er det vanskeligste, så er det epigentik, eksposom og exosome, celleskrald og senescente zombieceller, der stjæler fokus. For vi vil jo longevityleve.
Sandt nok er vi selv ansvarlige for det meste. Desværre godt hjulpet i forkerte retninger af klogere end os selv. Troede vi. Det, jeg lægger allermest mærke til lige nu, det er, at der er kø ved håndvasken. Ingen nævnt, ingen glemt. Der undskyldes, at man var for enøjede, for unuancerede, ligefrem vildledende. For langt fra naturens logik måske. Forblændet af egen fuldkommenhed somme tider (eller ofte?) med sygdom til følge hos dem, der havde tillid. Ja, en enkelt indrømmer, at hans råd helt sikkert har ‘slået mange ihjel’.
Man skal altid passe på med at udtale sig skråsikkert. Og ellers være sikker på, at man ved alt – også det, ingen ved endnu.
Foto: Jeg har gjort mig umage med at følge med i årenes løb, men det her kun et udsnit fra reolen. Nogle går på mere eller mindre berømte diæter og så er der heldigvis nogle stykker af dem med logik.
Masser af bøgerne på foto går ud på at rette op på uvaner og dårlige råd, man fulgte i tillid. Ofte ved at indlære nye begrænsninger. Men så er det jo godt, at forebyggelse findes. For det er – uanset, om vi er indvortes eller udvortes – som bekendt altid nemmere (og bedre) at forebygge problemer end at helbrede dem. Og det er så dejlig enkelt.
Man har i de år, jeg har skønskrevet været ad mange veje og altid vendt tilbage til der, hvor det ser ud til at pege hen igen lige nu – nemlig: Eat (real) food. Not too much. Mostly plants! TAK Michael Pollan for naturens logik, som du præsenterede den for mange år siden, den holder til evig tid.
Så nu må vi hellere lære at passe på dem, de der plants, der gør os så godt. Bær, frugter, urter, grøntsager og hvad vi nu benævner det alt sammen. Spis løs af hele farvepaletten, tilbered så lidt som muligt, du bliver sund og stærk fra knold til hæl. Med mindre der er grumme gener, der driller. Og det er jo det eneste rigtig svære, det med generne. Er man heldig at have de gode, så er sundhed ét stort tag-selv-bord ♥
Fordi Michael Pollan ikke er en af de enøjede, så siger han:
“Break the rules once in a while. Decades of obsessing about nutrition — eating low-fat this and low-carb that, drinking sugar-free sodas and vitamin-enhanced water — haven’t made us thinner or healthier. It’s time we ate like our great-grandmas.”
Løb aldrig tør for chokolade
Hvor skønt snart at få jord under neglene! Glæder mig til alle havens sunde bær og grøntsager! Og ja – tidlige kartofler er havens guld. Ifølge Maria Thun’s Såkalender 2025 bliver foråret dog temmelig våd og kølig, og dette skulle fortsætte ind i sommermånederne. Håber hun tager fejl🙏🏻Kartofler er jo glade for vand, så længe de ikke står og sopper! Lad os på trods af lidt dystre forudsigelser håbe på overraskende sol og varme… Det trænger vi i den grad seriøst til ovenpå mørke grå vinterdage. Apropos vand og sund kost, erindrer jeg en Anne Larsen som anbefalede man skyllede alt kød. Husker du? Godt hun er kommet på andre tanker. Det samme er forfatterne bag bogen Palæo som jeg kan se ligge i din bog bunke. Det er skisme ikke altid let at være forbruger. Kartofler er jo også i skudlinjen fra tid til anden… 💚
Pernille S: Og før jeg fik svaret på dit dejlige skriv – bortset fra forudsigelser om vådt forår (; – så kom solen, og min morgenrunde viste, at mirabellerne arbejder seriøst på sagen, for der var hvide knopper. Ååååh, hvor jeg glæder mig til det springer.
Og a propos de ofte misplacerede kartofler, så har husgartneren netop i dag købt til spiring, så nu skal der gang i spandene.
Ja, jeg husker Anne Larsen og at jeg spærrede øjnene op, da hun anbefalede, at man skyllede kød. Og så var der en vis herre, der burde have været klogere, der kom til at foreslå transfedt i stedet for smør. Og Palæo-kokken står også ved håndvasken. Jeg er bange for, at mennesker har det med at blive forblændet af egen kendthed. Lige nu oplever vi, at selvherlighed er ved at rykke verdensordenen.
Men i dag skinner solen og livet mærkes helt ind i sjælen. God dag kære <3
Ja hvor er der meget der er blevet u-sundere jo længere vi er kommet væk fra det oprindelige. Real food! Håber det bliver ved med at være hér 🧡
Jeg købte fluks en mørk chokolade og glædes over at det er en grøn sag! 🙂 og alle de bær, det er jo også ren guf også for øjnene og blåbær skulle reparere hjerneceller!
Lige den her tid inden foråret bryder frem er den hårdeste på året synes jeg, så er det godt med chokolade, alt med måde se’fø’li. Men her er vintergækker og sol
😊
Anneka: Og før jeg fik svaret fik vi SOL, det er bare så vidunderligt, at man kan mærke, at livet også spirer indeni en selv og ikke bare derude. Men jeg så store knopper i mirabellerne. Om lidt Anneka, så kan vi fylde os kulørt med alt det, der reparerer hjerne og alt det andet. Åh, hvor jeg glæder mig til smagen af bær ikke mindst – det slår godt nok chokolade.
GOD solskinsdag kære <3
Du har så ret. Også med sporet.
Vi skal snart igang med at dyrke farverige planter og blomster. Urter og bær. Og ikke glemme at spise lidt chokolade i ny og næ 😀uanset hvad spørgsmålet er . Hvem gider være enøjet.
Jeg elsker tanken om husgartnerens spande kartofler. Dengang jeg prøvede blev det en total fiasko. Jeg forventede et ton af guldklumper og så var der sølle sølle høst.
Er der mon en opdatering af metoden på vej til bloggen 🫠🤭🙏🏼
Karin WInther: Ja, hvem gider være enøjet. Men det undrer mig i øvrigt også, når jeg ser indholdet i mange indkøbsvogne, hvor især de store colaflasker fylder. Men dem sørger Coop jo også for at lave rabat på.
Han har netop her i formiddag været af sted og købe læggekartofler, så lige om lidt er vi på spandene. Hvis du springer hurtigt over indledningen, så var der opskrift her https://www.lisegrosmann.dk/os-der-foeler-det-kribler/
GOD solskinsdag <3
🙌🙏🏼☺️Taaaak 💛💛💛💛
Karin Winther: <3 <3 <3