Dagen startede med et mindre skybrud og jeg valgte ulden sweater og fik en frygtelig trang til en kop varm chokolade. Jeg spurgte selvfølgelig dr. Weil, om det var i orden, hvis jeg også snuppede et stykke chokolade til.
I den grad siger den gode doktor, faktisk er chokolade mere powerful på polyfenol antioxidanter end grøn te og rødvin. Men, før vi kommer til detaljerne, så er det som med andet godt her i livet – også selv om det bliver bakket op af videnskabelige undersøgelser – det skal nydes med måde, hvilket ifølge Weil vil sige 20-30 gram nogle gange om ugen. Jeg veksler det til en firkant til eftermiddagskaffen stort set hver dag.
Theobroma cacao = kaldet gudernes føde, fordi det er det, theobroma betyder på græsk, er ifølge seneste antropologiske studier blevet en 1.400 år tidligere fødevare end først antaget. Man mener også nu, at kakaotræer oprindelig stammer fra Sydamerika og ikke Centralamerika som tidligere antaget.
Hvorom alting er, så dyrkes det meste i dag i vestafrikanske lande som bl.a. Ghana. Og, som man næsten kan gætte, så er der en hel del børnearbejde indblandet. Dr. Weil nævner, at den grusomme virkelighed er, at over to millioner børn arbejder i kakaoplantager og mange som slaver. Mange af de store chokoladefabrikanter forsøger at ændre det, men man kan selvfølgelig godt forstå, at det har sine vanskeligheder på flere niveauer.
Des mere vigtigt er det at kigge ikke bare på, om chokoladen holder de 70 procent kakao men også har høj profil på det etiske og så håbe på, at disse signaler får plantageejere til at ‘se lyset’ og uviljen mod giftig adfærd mod mennesker som natur.
Men hvad siger Weil så, at der er videnskabelig opbakning til af helbredsfordele ved at indtage chokolade? I øvrigt var det først i 1828, at man skiftede fra at drikke det brune stuff og begynde at spise det.
En ting, som er helt rar at vide, er, at fedtet mest består af stearinsyre, som lyder virkelig klæbrigt, men ikke hæver kolesterolniveauet. Og så er der også flavonoiderne til at beskytte mod at blodceller klistrer sig sammen og fører til hjerteslag. At drikke varm chokolade sænker tilsyneladende både LDL-kolesterol og blodtrykket. En forebyggelse af hjerteflimmer er også set, og det er faktisk et dansk studie, der involverede 55.502 mænd og kvinder i alderen 50 til 64 år. 2-6 portioner om ugen gav 20 procent lavere risiko.
Også hjernen nyder gavnlig effekt at de gode kakaoflavonoler. Og det gælder den form for hukommelsesbøvl, som rammer med alderen – I ved ‘hvor lagde jeg…’ og ‘hvad er det nu, hun hedder…’? Altså er der ikke tale om Alzheimer. Men man skal drikke en hel del kakao for at blive skarp på det hele.
Når nu så mange af os har denne svaghed for chokolade, så er det jo nærliggende at mistænke, at der kan være afhængighed på spil. Som ved andre såkaldt comfort foods som pizza og pommes frites. Fælles for dem er, at de optages hurtigt meget lige som narkotika, de øger hjernens niveau af serotonin. Det har man mindre af ved depression og dermed kan stress måske skrue på den knap. Ikke overraskende er afhængigheden større, når der er meget sukker og fedt på spil
Heldigvis er der jo mangt og meget, der har positiv effekt ikke bare på hjerte og hjerne. At engagere sig, motionere sig, nyde nuet og så er der selvfølgelig kosten, der skal bremse tilløb til inflammation, der roden til alt ondt – også hud, der ælder sig før det egentlig var nødvendigt.
Her er nogle enkle råd fra dr. Andrew Weil, og hvis nogen ved noget om det her, som han har døbt ‘ilden indeni’, så er det ham – tro mig!
Fotos: pixabay.com
PST! Der er ægte superfood til huden HER Og der er også grøn snak i dag HER
Skriv et svar