De to helt elementære behov i alles hudpleje er en balancerende base og en beskyttende barriere. Punktum!
PS: Jeg vender tilbage til solcremerne og det lovede skriv om filtre, men nu kigger vi lige på noget endnu vigtigere.
Den her illustration husker jeg ikke, hvor jeg har fra, og jeg håber ikke, at ejeren ser den og kræver kontanter for brug. Men den viser det tydeligt. Det med barrieren.
Kig på den lille tegning nederst. De forhornede celler/keratin og naturlige fugtfaktor. Ceramider, der sammen med andre lipider, fylder ud mellem cellerne som cement mellem mursten og gør hudlaget tæt. Og øverste som taget på huset, talgkirtlernes fedtstof.
Det er hudens 0.5 mm tynde hornlag, der er pokkers robust, hvis vi lader være med at ødelægge det. De to illustrationer ovenover viser desuden læderhuden og overhudens intakte betydning for bl.a. dens vandreserver. Men også meget mere eftersom der er levende celler i dette hudlag.
Der er p.t. en cleantrend, som også går på at gøre mindre, bruge mindre og lade huden genetablere al sin naturlige kunnen. Man mener, at huden bliver doven af sera og cremer, men den diskussion lader vi ligge. Og i alle tilfælde ville jeg mere fokusere på balanceelementer som pH og mikrobiom. Men for mange af os – mig i hvert fald – er det nok en illusion at skulle stoppe med at bruge hudpleje.
Men der er også en trend mod at lære af huden. Og det gælder også dens naturlige indbyggede evne til at beskytte sig mod UV-stråler. Her er netop hornlaget vigtigt.
Og den gode nyhed er, at det, der kan bygge bedre, er derude. Arden og ceramiderne er jo legendarisk (ikke med på foto) og SkinCeuticals ikke mindre berømmet for indholdet af ‘det hele’. Essentielle fedtsyrer indgår her og i flere af produkterne på foto og kan det med at tætne mellem cellerne.
Altså gøre huden til en tæt mur, for hornlaget har en vigtig rolle i forhold til UV-stråling. Både i forhold til det pigment, der lægger sig som en paraply og absorberer UV og som fysisk barriere i form af tætte hudlag. Det er derfor, man ikke skal eksfoliering om sommeren og dermed fjerne beskyttelse.
Squalane skal du kigge efter, det er en af de hudbedste ingredienser overhovedet, som ikke mindst Beauté Pacifique er stærke på sammen med deres potente antioxidant fra chilenske druer. Men squalane er i alle de viste produkter, som også indeholder fugt.
Annemarie Börlind gør det i dobbeltfase med kultproduktet Hyalulon-Shake, et virkelig skønt produkt. Ampullerne er Lavera Two-Phase Intensive Firming Treatment. En serie det er SÅ meget værd at huske. Bliv mindet om hvorfor HER Og de HER har et fint renseprodukt med squalane i ny størrelse.
Og så er jeg der igen med pigment boosteren fra Smuuk Skin (også andre har den type produkter, for eksempel Imedeen og New Nordic). Og så en lille flok selvbrunere. For når landets fremmeste sol/UV/SPF-ekspert Hans Christian Wulff siger, at snydefarven yder ‘en ret effektiv beskyttelse mod solens stråler’, så er det vel næsten dumt ikke at gøre det.
Når alt komme til alt, så ligger rigtig mange lige nu og steger deres hud igennem solcremens beskyttelse for netop at få farve. Snyd dig til den og tilføj lidt af den naturlige med fornuftig daglig sol og alt det vitalt vigtige, det giver ikke bare din hud men hele dig.
Men jeg siger ikke, at selvbruner gør det ud for solcreme – og det gør Wulff slet ikke – men har man lidt farve, så er man ikke så tilbøjelig til at lægge sig i solen.
Jeg er selv en af dem, der i snart mange år har nydt solen fra skyggen, og det er faktisk yderst behageligt og meget smukkere at kigge ud på solen end sidde/ligge i den (og få både ødelagt hud og dårlig samvittighed over det).
Foto på forsiden: derma.dk
Irene H skriver
https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/jeg-vil-vaere-solbrun-uden-smadre-min-hud-her-er-videnskabens-raad. Artiklen indeholder et bud på, hvor meget solbeskyttelse selvbruner giver. Har delt den med min teenage datter. Håber hun vil læse det 🙂 og tage det til sig.
Lise skriver
Irene H: Ja, især da, hvis hun vil i solarium. Selvbruner gør det jo ikke, men som jeg lige svarede Anna – og som Wulff jo også nævner – så er det et bidrag. Sammen med en let naturlig pigmentering, som kan stimuleres uden sol (bare lys) med Smuuk Skin. Det vigtigste er nok, at med snydefarve er man ikke så fristet til at ‘stege’ i solen.
Men selvfølgelig er solcreme nødvendig og ikke mindst da tvingende nødvendig, hvis man tager sydpå eller andre steder hen med kraftig solpåvirkning.
Lise skriver
Anna: Vi er jo ikke oppe i de høje SPF’er, men lidt af den naturlige farve hjulpet på vej af en booster, lidt selvbrun og måske en CC-creme med SPF, så behøver man jo ikke være iført solcreme fra morgenstunden og sparer dermed at udsætte sin hud for filtre 24/7. Og får sit D-vitamin på bedste vis.
Og tak for at skrive med <3
Anna skriver
Godt at vide at selvbruner giver en effektiv solbeskyttelse! Og godt at vide at der skal en ret lille solpåvirkning til (og ok at det er med solcreme på) for at danne den optimale mængde d-vitamin! Tak Lise:)