Nyd nogle bidder af facts
Den står i min reol, og måske har nogle af jer læst Debra Waterhouse’s bestseller fra ’95 ‘Derfor har kvinder brug for chokolade’. Den blev i hvert fald hyppigt citeret, fordi her var alle forsvarene for vores trang til chokolade leveret af en kostekspert med masser af facts.
Chokolade er for kvinder, hvad bøffer er for mænd har det ofte været sagt og skrevet. Debra Waterhouse sætter tale på og skriver, at kvinder har 76% mere lyst til chokolade end mænd, der har 78% mere lyst til bøffer.
I ‘Fortællinger om verdens bedste råvarer’ skriver forfatterne Torgrim Eggen og Jan Omdahl således, at de tror, at kvinder har et særligt sanseorgan for chokolade. Eller måske er det noget med østrogen og chokolade. Og her er de på linje med Debra Waterhouse, der hævder, at chokolade klarer PMS, overgangsalder og stress.
Nyere forskning tyder på, at omend chokolade ikke lever op til sit ry, at der ikke er noget problem, som chokolade ikke kan løse, så er det tæt på et biologisk faktum, at chokolade i hvert fald kan være en del af løsningen. Allerbedst hvis man drikker den gode slags, sådan som det startede, da man kaldte chokolade for gudernes føde. Faktisk var det først i 1800-tallet efter man havde druknet sin chokoholisme at chokoladen forvandlede sig fra flydende til fast føde. Der er lidt chokolade-lex HER.
Udgangspunktet for chokolade er som bekendt kakaobønnen, og den er jo uafviseligt en grøntsag, så det begynder godt. Kakaobønner har masser af flavonoider, altså antioxidanter som vi netop kender fra mange grøntsager og frugt. Og hvis du som mig føler, at du bliver glad i låget af at spise chokokolade, så er det ganske vist, for chokolade lokker velværehormoner som serotonin fra hjernen. Og alene det passer jo fint ind i det med positiv effekt ved PMS, overgangsalder og stress, for her trænger vi kvinder ekstra.
Det sidste, stress-effekten, viser flere studier. Flavonoiderne i kakao og dermed chokolade med højt kakaoindhold styrker bl.a. blodforsyningen til hjernen og ligeså produktionen af energi i cellernes mitokondrider, som man netop kalder ‘cellens energifabrikker’. Og med det boost ses en vis forebyggelse af demens og forbedring af kognitive funktioner i hjernen over for krævende opgaver. Og det må stress i den grad høre under. Det står der mere om HER. En øgning af antioxidantforsvaret og præbiotisk styrkende effekt i tarmen bidrager til generel styrkelse af sundheden.
Hvad kaloriafskrækkelsen angår, så er der ikke den store forskel på mængde af kalorier i mørk chokolade og flødechokolade, men noget tyder på, at den mørke mætter mere og så er logikken jo, at man ikke så nemt lokkes til merspisning. En ting er vigtig, og det er at man vælger den med mest kakao, og det vil sige ikke mindre end 70%, og så er det en god idé at vælge øko og også kigge på det etiske, for der er rigtig meget børnearbejde i kakaoplantager og i de slemme tilfælde er der tale om slavearbejde.
Lige til slut: Så meget chokolade end i sit udgangspunkt, kakaobønnen, er en grøntsag, så er det ikke med i seks sunde om dagen. Altså ikke fundamentet af kostpyramiden men oppe i den frydefulde top, hvor lidt gør godt.
Foto: Der er Theobroma cacao seed butter i flere af AiiA’s produkter. HUSK, at du har 25% rabat ugen ud. Det er lige HER og koden er ‘Lise25’
I øvrigt er kakaobønnen også leveringsdygtig i gode stoffer for huden udvortes i form af kakaosmør, der medbringer den stærke antioxidant E-vitamin og så er bønnen jo fuld at forsvarende polyfenoler. Alt i alt god anti-inflammatorisk barriereforstærkning og hjælp mod uromagere, og her nævnes også UV. Så når nu solen melder sig for alvor er der en god undskyldning for at yde indvortes SPF, som der tales så meget om ♥
Og i morgen har I longlæsningsfri fra mig. God dag <3
Kender en mand, hvis trang til chokolade langt overstiger hvad jeg i min fantasi kunne drømme om. 15 kg chokolade om året!!! Kvalitets chokolade vel at mærke. Mørk chokolade. Denne mand er ikke til bøffer. Har været vegetar i 30 år. Slank og sportstrænet. 63år. Siger det bare! Og det er ikke en and😉
Pernille S: Tror dig <3 Og selvfølgelig er der masser af mænd, der elsker chokolade og sikkert også kager, meeen jeg gætter alligevel på, at der er god sandhed i statistikken. Her i huset passer det - selv om man ikke kan kalde det for evidens ((; I øvrigt synes jeg, at det er interessant, at manden, du omtaler er vegetar, for hvor mange mænd ser belønningen i en god bøf, så passer den jo ikke ind i hans skala for det frydefulde.